Oletko pyörällä päästäsi? Mistä löytyvät kaikki yhteiset materiaalit lasten ja nuorten kirjastotyöhön? Ei hätää, tällä sivulla kootusti kaikki tarpeelliset tiedonlähteet ja opetusmateriaalit.
MITÄ VOI TEHDÄ PIENILLÄ RESURSSEILLA?
- Tulosta lukuvinkkejä opettajanhuoneeseen tai päiväkotiin.
- Hyödynnä Kirjastoreitin kirjavinkit kasvattajille ja opettajille.
- Tulosta 300 minuutin lukuhaasteen lappuja opettajille. Valmis materiaali on asiakkaalle helppo.
- Kerro opettajille, että mistä löytyy valmiita kirjavinkkausvideoita. Esim. Kirjastoreitti, Sivupiiri, Kajaanin kirjaston Youtube-kanava.
- Välitä tietoa Oulun kaupunginkirjaston etävinkkausviikoista kouluille. Tallenteet löytyvät Youtube-kanavalta.
- Jaa tietoa valtakunnallisista lukukampanjoista, esim. Syysloma on Lukuloma.
- Kerro yläkoulun ja lukion opettajille Eväitä opiskeluun -verkkomateriaalista. Sivustolla on valmiita tehtäviä esim. tiedon luotettavuuden arviointiin, verkkotiedonhakuun, käänteiseen kuvahakuun jne. Sivustolta löytyvät valmiit oppismikokonaisuudet yläkouluun ja lukioon.
- Kirjastoreitin Verkkotiedon jäljillä -oppimiskokonaisuus 4.-6. luokan oppilaille on opettajalle valmis kokonaisuus verkkotiedonhausta. Sisältää videoita ja pieniä tehtäviä.
- Muista myös hankkeissa tuotetut ja vapaasti käytettävissä olevat materiaalit kuten lukutaitoyhteistyötä nuorille aikuisille.
Oulun Ake-alueen verkkomateriaalit
AKE OULU TEAMS
Ake alueen kirjastojen käyttämiä opetusmateriaaleja löytyy Ake Oulu Teamsin LaNu ja Kouluyhteistyö kanavan tiedostoista. Kanavan tiedostoista löydät myös koostettuja vinkkilistoja vinkkausten suunnittelun avuksi. Ja paljon muutakin tärkeätä infoa. Tutki tiedostoja ja osallistu keskusteluun.
Bee-Bot laiteloota
Bee-Bot -robotit toimivat hyvin johdantona loogisen ajattelun ja ohjelmoinnin maailmaan erityisesti pienille lapsille ja alakoululaisille. Oulun Aken Laitelootat kiertävät AKE-alueella. Mukana tulee kaksi valmista tuntisuunnitelmaa, joiden avulla voit ottaa Bee-Botit helposti osaksi ryhmäkäyntejä. Lue lisää Bee-Bot laitelootan sivulta.
Eväitä opiskeluun – tiedonhankinnan opas
Eväitä opiskeluun – verkkomateriaali on itseopiskelumateriaalikokonaisuus yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoille. Tietoa tiedonhausta, lähdekritiikistä, disinformaatiosta, verkkotiedonhausta, käänteisestä kuvahausta, tekijänoikeuksista, lähdeluettelosta jne. Sivustoa voi hyödyntää kirjaston ryhmäkäynneillä. Sivustolta löytyy myös valmiit oppimiskokonaisuudet yläkouluun ja 2.asteelle. Yläkoulun oppilaille suosittelemme materiaaliin tutustumista opettajan johdolla, 2. asteen opiskelijat voivat tutustua sivustoon myös itsenäisesti.
Yläkoulun Valopäät verkossa -oppimiskokonaisuus löytyy myös Qridi-oppimisympäristöstä. Se on käytössä osassa alueemme kuntia.
Kirjastoreitti-sivusto
Kirjastoreitti-sivusto on suunnattu opettajille ja se esittelee Oulun Kirjastoreitin sisällöt sekä Oulun kaupungin kirjallisuusdiplomin materiaalit. Kirjastoreitti-sivuilta löytyy sellainen materiaali, jota myös koulut voivat hyödyntää. Kirjastoreitti-sivua voi käyttää missä tahansa Suomessa, vaikka sen sisältö onkin kuratoitu Oulun paikallisen opetussuunnitelman näkökulmasta.
Alakoulun oppimiskokonaisuudet kirjastonkäyttöön ja tiedonhakuun löytyvät sivuston Kirjastonkäyttötaidot ja tiedonhaku -osiosta.
Sivustolta löytyy myös mm. 300 minuutin lukuhaasteen materiaalit. Myös esimerkiksi Lukuhöperö-diplomi on käytettävissä missä tahansa. Voit hyödyntää myös S2-oppilaiden diplomia sekä Selkis-diplomin materiaaleja kirjastossasi. Lue lisää: Kirjastoreitin Lukemaan innostaminen.
Valtakunnalliset sivustot
KIRJASTOT.FI
Makupalat
Pelikasvatus
Tapahtuma- ja ideapankki
Tiedonhaun välineet
FINNA-LUOKKAHUONE
Finna luokkahuone – opettajille koostettu materiaalikokonaisuus, joka sisältää valmiita aineistopaketteja ja tehtäväideoita. Myös tiedonhakuun liittyviä tehtäviä. Materiaalit löytyvät Finna-hakupalvelusta.
AVOINTEN OPPIMATERIAALIEN KIRJASTO
Avointen oppimateriaalien kirjastossa voit löytää ja tallentaa avoimia oppimateriaaleja kaikilta koulutusasteilta. Palvelua ja sieltä löytyviä oppimateriaaleja voivat käyttää niin opettajat, kaiken ikäiset oppijat kuin kaikki oppimisesta kiinnostuneet. Oppimateriaalit ovat löydettävissä myös museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistoja kokoavasta Finna.fistä.