Liboppi -kirjastolaisen oppimisalusta

Liboppi on kaikille kirjastolaisille tarkoitettu Moodle-oppimisalusta verkossa. Käyttäjäksi voi rekisteröityä kuka tahansa. Alusta rakentuu etusivusta sekä valtakunnallisista ja alueellisista koulutuskokonaisuuksista. 

NÄIN PÄÄSET LIBOPPI VERKKO-OPPIMISYMPÄRISTÖÖN

  1. Mene osoitteeseen liboppi.fi.
  2. Paina kirjaudu.
  3. Jos sinulla ei ole tunnuksia liboppiin, paina ”Tee uusi tunnus tai palauta vanha”.
  4. Katso avautuvalta sivulta ohjeet tunnuksen luomiseen. Tarvitset tunnuksen luomiseen sähköpostiosoitteen.
  5. Ensimmäisellä kerralla kirjautuessasi avautuva esittely käy läpi Moodle-työpöydän keskeiset toiminnot.
  6. Pääset katsomaan koulutuksia valitsemalla yläpalkista Sivuston etusivu.
  7. Libopissa on sekä valtakunnallisia koulutuksia että alueellisia koulutuksia. Valitse Alueelliset kurssit -kohdasta Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu
  8. Valitse haluamasi kurssi/koulutus painamalla ”Enter this course”.
  9. Osassa koulutuksissa vaaditaan kurssiavain. 
  10. Aloita koulutus. Voit suorittaa koulutuksen useassa erässä siten kuin sinulle sopii.

Tarkemmat kuvalliset ohjeet rekisteröitymiseen. Pdf avautuu uuteen välilehteen.

Liboppi – kirjastolaisen aarrearkku -koulutuksen tallenteen linkki löytyy Teamsista Kirjasto AKE Oulu -tiimin Koulutukset-kanavalta.

Ohjevideoita Libopin käyttöön Youtubessa

rekisteröityminen

Salasanan vaihtaminen

kirjautuminen

käyttäjätietojen muokkaaminen

kurssit

kurssille liittyminen

Moodle on paljon käytetty oppimisalusta. Tarvittaessa sen käyttöön löytyy verkosta hyviä yleisiä ohjesivuja.

Mediamaisterin yleiset Moodle-ohjeet. Avautuu uuteen välilehteen ja uuteen sivustoon.

Muistathan merkata tai ilmoittaa myös Libopissa käymäsi koulutukset, kuten lähikoulutuksetkin, henkilöstöjärjestelmään, jos kunnassasi on sellainen käytössä (esim. Ess).

Koulutukset

Libopista löytyvät mm. seuraavat koulutukset. Osaan koulutuksista vaaditaan kurssiavain. Löydät kurssiavaimet Kirjasto Ake Oulun Teamsistä Koulutukset-kanavalta.

Informaatiolukutaidon koulutus

Tiivis osa kirjastotyötä on informaatiolukutaidon ohjaaminen ja tukeminen. Tämä koulutus on Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen ja Täydentävien opintojen keskuksen tuottama itseopiskelupaketti informaatiolukutaidosta. Aiheina ovat mm. Mitä informaatiolukutaito on ja Informaatiolukutaito kirjastotyössä. Koulutus on avoinna Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastojen työtekijöille.  Koulutuksen arvioitu kesto on 6 tuntia.
 

Kirjastojen e-aineistot, Kainuu ja Pohjois-Pohjanmaa

Tämän koulutuskokonaisuus vahvistaa kirjastojen työntekijöiden osaamista omien e-aineistojen opastamisessa. On hyvä tuntea kirjaston tarjoamat e-palvelut, jotta osaamme suositella e-aineistoja asiakkaille ja liittää ne luonnolliseksi osaksi tiedonhankintaa. Koulutus tutustuttaa palveluiden, aineistojen ja eri sovellusten käyttöön. Tarkoituksena on saavuttaa taso, jolloin opastaminen on sujuva osa arkityötä, samoin kuten fyysisen kokoelmankin kanssa. Koulutuksen arvioitu kesto on 3 tuntia.

 

Valtakunnalliset koulutukset

YKN:n digitaitosuositukset

Yleisten kirjastojen neuvoston digitaitosuosituksiin perustuva koulutus.
Koulutuksen arvioitu suoritusaika on n. 7 tuntia.

Finnan perusteet

Tämä koulutus on tarkoitettu täydentäväksi aineistoksi Finnan peruskoulutukseen tai itsenäisesti suoritettavaksi perehdytysaineistoksi. Kurssi tarjoaa tietoa Finnasta kiinnostuneille ja Finnaan liittymistä suunnitteleville organisaatioille. Se toimii myös perehdytyksenä Finnassa mukana olevien organisaatioiden henkilökunnalle Finnan tarjoamiin palveluihin ja mahdollisuuksiin. Koulutuksen suoritusaika on noin 2-4- tuntia.

Lastenkirjastotyön sisältöpakki

Lastenkirjastotyön sisältöpakki on tiivis ja kompakti johdatus lastenkirjastotyöhön. Kurssilla tutustutaan lastenkirjastotyön ytimeen: asiakkaisiin ja sisältöihin. Lastenkirjastotyön sisältöpakin lukuvinkit on suunnattu alle kouluikäisille ja alakouluikäisille. Kurssin ensisijaisena kohderyhmänä ovat uudet työntekijät, harjoittelijat, työntekijät, joilla ei ole kirjastoalan koulutusta, eri osastojen työntekijät, jotka kaipaavat tukea lastenkirjastotyössä, sekä pienten kirjastojen työntekijät, joiden on hallittava työssään laajasti aineistoja.

Selkokielen perusteet

Mikä tekee tekstistä helppolukuisen? Miten kirjoitat ilmeikästä selkokieltä? Mitä sanoja kannattaa käyttää asiakaspalvelussa? Koulutuksessa perehdytään selkokielen kirjoitusprosessiin ja -ohjeisiin. Koulutuksen jälkeen tunnet selkokielen perusteet ja osaat muokata viestintää sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä ymmärrettävämmäksi. Koulutuksen kesto noin 4h.

Lukulux.fi – Lukemattomien aikuisten ohjaamiseen

Kurssi käsittelee nuorten aikuisten ja aikuisten lukemattomuutta.
tarjoaa tietoa lukutaidosta sekä käytännön ohjeita niille, jotka ovat aikeissa tarttua nuorten aikuisten lukemattomuuden haasteeseen. Koulutus on tarkoitettu kaikille, joita lukutaito ja siihen liittyvät asiat kiinnostavat. Koulutuksen arvioitu suoritusaika on 5 tuntia.