Sauna, Matkalaukku ja Reppu: teemapaketit muistelutuokioihin

Oulun kaupunginkirjasto

Kesto: 40 min.
Kohderyhmä: Seniorit
Tila tai paikka: Palvelukodit
Tarvittavat materiaalit ja tarvikkeet: Katso pakettien sisällöt tekstistä alta. Voit koota muistelupaketin mistä vain kivasta teemasta.

Oulun kaupungin kirjastossa on koottu teemapaketteja kolmesta eri aiheesta. Paketit ovat  Sauna, Matkalaukku ja Reppu.

Muistelupaketit on tarkoitettu kirjaston henkilökunnan käyttöön erilaisten tuokioiden pitoon, missä voi käyttää rekvisiittana vanhoja esineitä. Teemapakettien avulla voi virittää keskusteluja ja herättää muistoja menneistä ajoista. Paketit sisältävät esineitä, valokuvia ja tuoksuja. Mukana on myös pieni tietopaketti esim. saunasta ja koulusta. Paketit ovat suunnattu lähinnä ikäihmisten tuokioihin mutta niitä voi hyödyntää myös nuorempien kanssa.  Oulussa on pidetty ikäihmisille suunnattuja tuokioita palvelutaloissa. Esineet herättävät muistoja, tuollaista ja tuollaista esinettä on käytetty, meillä on ollut tuollainen… Usein vanhukset muistelevat, mitä noilla esineillä on tehty ja milloin niitä on käytetty.

Paketit on suunniteltu kokonaisuuksiksi eikä niistä voi pyytää yksittäisiä esineitä lainaan.  Pakettien laina-aika sovitaan aina lainattaessa. Paketit ovat vain Oulun kaupunginkirjaston käytössä, mutta voitte luoda omat pakettinne näiden ideoiden pohjalta.

Lisätietoja voit kysyä Eija Kämäräiseltä: eija.kamarainen@ouka.fi.

Esimerkki Sauna-muistelupaketin käytöstä

Sauna-muistelupaketin sisältö
Linna-shampoo
Nivea-voide
Partasuti
Pellavaliina
Pesuharja
Saippuat, 2kpl, (Sunlight- ja tervasaippua)
Saunakotelo (ei kuvassa)

 

 

Teemapakettia käytettiin joulukuussa kahdessa palvelutalossa järjestetyssä muistelutuokiossa. Muistelutuokion pitäjä Eija Kämäräinen kertoo seuraavasti: Aloitimme musiikilla tapamme mukaan ja Mikko Alatalo tunnistettiin molemmissa paikoissa. Kotisaunan lauteilla- kappaleessa mainittiin mm. että kotisaunan lauteilla hyvä mun on olla näin, hyvän olon tavoittaa, kiukaan suhina rauhoittaa ja löyly hyväilee. Tästäpä olikin hyvä jatkaa Sainion kirjaan ja osioon Sauna, jossa kerrottiin kuinka sauna ei ole pelkkä peseytymispaikka suomalaisille vaan se merkitsee paljon muutakin. Ja sen perään luettiin Parasta nautintoa kappale.

Vahvikkeen keskustelukorttien aiheista juteltiin ja katsottiin muistelupaketin sauna-tavaroita. Sittenpä oli aikaa siirtyä Saunavihdat- kappaleeseen, joka oli tuttu ja jotkut lauloivat mukana. Kiljusen herrasväki kirvoitti taputukset ja tarinan käänteet naurattivat. Arvuuteltiin vielä Hörölän väen arvoituksia ja hyvin osattiin arvata molemmissa paikoissa. Lopuksi kuunneltiin reipas jenkka, kuinka lauteilla saunan murheetkin haihtuu ja velatkin löylyssä saataviksi vaihtuu.

Sauna-muistelupaketin lisäksi hetkessä käytettiin
musiikkia: Alatalo, Mikko: Kotisaunan lauteilla, cd-levy 1 kpl 5, Raparperin alla: Saunavihdat cd-levy kpl 6, Jefremoff, Mika: Aamuin ja illoin kpl 15
Kirjoja: Sainio, Ari: Suomalaisia ilmiöitä, Sauna s. 9 ja Parasta nautintoa s.10-12, Finne, Jalmari: Kiljusen herrasväki s.36 Saunamatka, Kautto: Löylyä lissää: Hörölän väen saunaperinteitä – Sauna-arvoituksia  s.47
sekä Vahvikkeen keskustelukortit Saunatavarat ja saunatavat

Matkalaukun ja repun sisällöt:

Matkalaukku: teemana koti, koulu, lapset
Emalikulhot, 3 kpl
Kahvimylly
Kangaspuiden sukkula
Kanavatyö (ei kuvassa)
Kirja: Crofts: Poliisi ei hellitä
Kirnu (pienoismalli)
Kuutiopalapeli
Lankakerä ja sukkapuikot
Lankarulla
Mausteet (kanelitanko kardemumma, mustapippuri, neilikka, tilli valkopippuri)
Muistelusalkku koulusta
Mustekynä ja mustepullo
Ompelukoneen puola
Ompelukoneen paininjalat, 2 kpl
Palkintolusikka
Pannulappu
Pastillirasia; pyöreä, metallinen (Hellas)
Pitsiliinat,2 kpl
Puinen perunasurvin
Pyyheliinapeite (käspaikka)
Rukinpuola
Sokeripihdit
Suomen kuvalehti vuodelta 1952
Voilasta
Valokuvat 2 kpl – kuvaamon ottamia, lukevia ihmisiä (ei kuvassa)
Lehtileikkeet, 10 kpl
Mustavalkoiset valokuvat, 9 kpl

Reppu: teemana miesten työt
Hylsyt 2 kpl
Höylä
Kalaverkko
Ongenkoho
Simpukankuoria
Suksiterva
Tupakka-aski
Verkkokäpy
Valokuvat 8 kpl

 

 

Pohjoinen lukuhaaste

Kesto: vuosi 2019, julkaistaan 21.1.2019
Kohderyhmä: aikuiset, lukuvinkkejä kaipaavat
Paikka: Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu
Tarvikkeet: Lukuhaaste-lomake (sis. bingon), mainosjuliste ja verkkosivu

Pohjoinen lukuhaaste haastaa lukemaan kirjoja joita ei ehkä tavallisesti lukisi. Haaste on 25-kohtainen. Pitkin vuotta julkaistaan myös lisähaasteita innokkaimmille lukijoille. Voit suorittaa lukuhaasteen asuinpaikastasi riippumatta.

Jaa lukukokemuksesi somessa:
#pohjoinenlukuhaaste #vinkkaamo
Facebookissa: Pohjoinen lukuhaaste

#kirjastoklubi

Oulun kaupunginkirjasto, pääkirjasto

Kesto: 3-4 h
Kohderyhmä: nuoret aikuiset ja aikuiset
Paikka: kirjastossa
Tila: valaistus, äänentoisto, lava, sohvat, tuolit, pöydät, nuottitelineet, somistus: kuten led-kynttilät, pöytäliinat, vanhoja tapahtuma- ja bändijulisteita
Tarjoilu: tarjottavat ja astiat
Tiedotus: julisteet, pöytäesitteet, ständit, bannerit
Lisäksi: palaute-/arvontalomakkeita, laatikko lomakkeille, kyniä

Kuvaus:
Nuorille aikuisille ja aikuisille suunnattu kirjaston iltatapahtuma, jonka sisältö voi vaihdella. #kirjastoklubin ohjelma voi koostua esim. seuraavista: klubivisa, teetä ja sympatiaa -ääneenlukutuokio, luento, livemusiikkia, improvisaatioesitys, näytelmä, murhamysteeri, lautapelipiste, miekkailunäytös, runoraati, runonapakymppi, DJ, kirjailijavierailu. #kirjastoklubilla voi olla myös tarjoilua tai kahvimyyntipiste.

Soturikissat-tapahtuma

Oulun kaupunginkirjasto, Oulunsalon kirjasto

Kesto: 3 h
Kohderyhmä: Alakoulu ja yläkoulun alemmat luokat
Tila: Tarvitaan paljon tilaa eri puolille kirjastoa. Jokaiselle pisteelle tulee varata riittävästi tilaa, sillä tapahtuma kiinnostaa monia. Tilan voi myös koristella. Teimme monia Soturikissa viirejä vapaasti käytettävien kissakuvien avulla, jokaiselle klaanille oma ja muutamia Soturikissat –tekstisiä viirejä.
Materiaalit: Askartelutarkikkeet, kasvomaalit- ja pensselit, yrttejä, pinssinpainatustarvikkeet

Tapahtumapisteet:

  • lukumaraton (kirjaston työntekijä ja lapset lukevat Soturikissakirjoja)
  • lukukissa (ajanvarauksella, yksi tai kaksi lukijaa kerrallaan, aikaa 10-15 min. per lapsi)
  • nimigeneraattori (lapsi nostaa kaksi eriväristä lappua laatikosta. Näistä muodostuu lapsen Soturikissanimi esmi. tuli ja tähti. Pisteen vetäjä ottaa laput ja kertoo kaikille kuulijoille: sinun Soturikissa nimesi on: Tulitähti)
  • suunnittele oma Soturikissahahmosi (yhdistettynä nimigeneraattoriin, nimen kertomisen jälkeen nimigeneraattorin vetäjä antaa lapselle lapun, johon kirjoitetaan juuri saatu Soturikissa nimi, jonka jälkeen lapsi voi mennä suunnittelemaan hahmonsa antamalla sille klaani, ikä ja luonne sekä piirtämällä kissan ulkonäkö)
  • askartelupaja (itsenäinen piste: askarrellaan kissan naamio askartelupisteen välineistä. Huom. hyvä ständi ohjeineen sekä mallikappaleineen oltava)
  • pinssipaja (painatetaan pinssejä Soturikissakuvin. Kuvat voi piirtää itse, Oulunsalo sai Soturikissa kuvia kirjan julkaisijalta, kannattaa kysyä)
  • selfie-seinämä (itsenäinen piste: otetaan selfie Soturikissa seinämän edessä, tähänkin Oulunsalo sai Soturikissa kuvia kirjan julkaisijalta, kannattaa kysyä)
  • kasvomaalausta (tapahtumapisteen vetäjä piirsi lapselle viikset ja nenän)
  • Parantajainpesä (itsenäinen piste: tietovisana yrttitunnistus, jossa maistellaan ja haistellaan yrttejä, joita parantajat käyttävät Soturikissakirjoissa kissojen haavoihin. Samalla kysytään parantajaintietoutta kysymällä esim. millä parannetaan mikäkin Soturikissakirjoista tuttu vaiva)

Mangapaja

Haukiputaan kirjasto, Oulu

Kesto: 1,5 h
Kohderyhmä: nuoret ja nuoret aikuiset
Tila: kirjastossa tai muualla
Materiaalit: piirustusvälineet ja paperia, pinssikone, origamipaperia, kirjaston poistomangoja joita voidaan käyttää origami- ja pinssiaskarteluun, kirjaston kokoelman mangapokkareita / animelehtiä / mangapiirustusoppaita.

Ohjelma voi olla seuraavanlainen:
– piirustuspaja (tehtäviä esim. piirretään itsemme mangahahmoiksi, suunnitellaan oma hahmo jne. Tai opetellaan mangapiirustuksen perusasioita)
– origami ja pinssien tekoon keskittyvä paja (materiaaleina kirjaston poistomanga sekä origamipaperi)
– pyydetään vierailijoiksi paikallisia manga/anime-yhdistyksiä esittelemään alueen harrastustoimintaa (on mm. nuorteniltoja joissa katsellaan animea, conien järjestäjät voivat esitellä tapahtumia, cosplay-harrastajat voivat kertoa pukuilun harrastamisesta alueella esim. omat työpajat)
– keskustellaan mangasta ja animesta, pöytä täyteen uusimpia mangoja ja animelehtiä sekä mahdollisesti kirjastoväen omaa harrastustavaraa. Keskustelua syntyy hyvin!
– vinkataan omia suosikkisarjoja muille, mukaan voi ottaa omia suosikkikirjoja tai ne voi poimia mukaan kirjaston hyllystä (toimii sitten kun porukka on tutustunut toisiinsa)

Prinsessa- ja ritarikemut

Kaukovainion kirjasto, Oulu

Aika: 2-3 h
Kohderyhmä: lapset
Materiaalit: prinsessa-asu (mekko ja kruunu) sekä ritariasu (ritarin pusakka, miekka ja kypärä)
Paikka: kirjastossa

Prinsessa- ja ritarikemuilla voi esimerkiksi lukea, vinkata, askarrella ja discoilla.

Ohjelma voi olla seuraavanlainen:
– prinsessa kättelee tulijat ja toivottaa heidät tervetulleeksi
– satutuokio (aiheena tietysti prinsessat ja ritarit yms.)
– valokuvaushetki (prinsessan ja ritarin kanssa, oma kännykkä)
– lasten kruunaaminen ritareiksi (esim. lapsi nostaa lapun laatikosta, jossa on ritarinimi)
– askartelupaja (miekka, kruunu ja kilpi)
– disco