Tule kirjastoon

Seuraavaksi etsi tietoa eri tiedonlähteistä. Tutki mitä tietoa löydät Internetistä. Tee hakuja verkkokirjastosta tai tietokannoista. Tee hakuihin rajauksia, katkaise hakusanoja ja yhdistele erilaisia asiasanoja. Selaile kirjoja ja lehtiä tai e-aineistoja. Haastattele ihmisiä, tallenna haastattelu tai tee muistiinpanoja. Voit myös etsiä tietoa linkkikirjastosta. Makupalat.fi on Suomen yleisten kirjastojen tuottama linkkihakemisto. Kokoelmaan on kerätty laadukkaita verkkosivuja tiedon tarvitsijoille.

Ennen kaikkea – tule kirjastoon! Kirjastossa voit etsiä aineistoa selaamalla kirjoja hyllyssä. Hyllyjä selaamalla löytyy sellainen aineisto, joka ei ole lainassa, vaan paikalla kyseisessä kirjastossa. Hyllyluokitus auttaa löytämään saman aihepiirin aineistoa. Verkkokirjaston kautta taas pääset käsiksi laajaan määrään eri kirjastojen aineistoja, voit tehdä varauksia ja uusia lainoja. Verkkokirjaston kautta löydät myös kirjastojen e-aineistot.

Verkkokirjasto

Verkkokirjasto on tietokanta, johon on tallennettu tietoja monen eri kirjaston aineistoista. Pystyt hakemaan niiden kokoelmista yhdellä kertaa. Verkkokirjastoista löydät kirjastojen kokoelmissa olevan aineiston, esimerkiksi kirjat, aikakauslehdet, cd-levyt, elokuvat, äänikirjat, musiikin, kartat, konsolipelit sekä e-kirjat ja e-lehdet.

Verkkokirjasto on kuin suuri virtuaalinen kirjahylly. Esim. OUTI-verkkokirjastossa on yhteensä 60 eri kirjaston aineistot. Verkkokirjastosta löydät myös tiedot kirjastojen käyttösäännöistä ja laina-ajoista ja ohjeita kirjastossa toimimiseen.

Verkkokirjastosta löydät tiedon siitä, missä kirjastossa ja missä hyllypaikassa kirja tai muu aineisto sijaitsee. Voit uusia lainasi ja tehdä varauksia. Varausten tekeminen on maksutonta!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen verkkokirjastoja:

OUTI-verkkokirjasto
Tiekkö-kirjastojen verkkokirjasto
Kainet-verkkopalvelu
Kirikirjastojen verkkokirjasto

TehtäväT:

Jos sinulla ei ole kirjastokorttia, hanki sellainen omasta lähikirjastostasi. Pääset käsiksi valtavaan määrään painettua ja sähköistä tietoa. Kirjastokortilla voit myös varata työskentelytiloja kirjastosta.

Tunnetko Tuomas Toivaisen animaatiosarjasta tutut Kallen ja Keijon? Tutustu kirjastoluokitukseen alla olevien Kallen ja Keijon kirjastoluokat -videoiden avulla. Jokaisesta 10 kirjaston hyllyluokasta on oma videonsa.

 

Katso videolta miten teet hakuja OUTI-verkkokirjastosta: