Vinkkejä videoiden tekoon

Videot ovat tavoittavia. Työ- tai koulumatkalla bussissa on helpompaa katsoa esimerkiksi tekstitettyä videota kuin lukea verkkotekstiä. Videosisältöjen tekemiseen vaadittava aika on kuitenkin helppo arvioida alakanttiin. Erityisesti editointiin voi saada kulumaan yllättävän helposti paljon työtunteja.

Videoiden tekoprosessin sujuvuuteen kannattaa kiinnittää jatkuvasti huomiota. Näin välttyy turhalta työltä.

 • Ensimmäiseksi on pohdittava, kuinka pitkä video riittää tarkoitukseen. Joskus riittää, että video on napakka graafinen esitys (korkeintaan 1 minuutti). Normaalin opetusvideon pituus kannattaa pitää 4-6 minuutissa, jopa lyhyemmässä. Monesti video toimii parhaiten jonkun ilmiön perusteiden läpikäymiseen.
 • Käsikirjoitukseen kannattaa panostaa, sillä jo julkaistuun videoon on hankala tehdä jälkeenpäin korjauksia. Kollegojen apu tulee monesti tarpeeseen, sillä useampi silmäpari huomaa helpommin virheet.
 • Jos videossa on tarkoitus puhua suoraan kameralle, käsikirjoitus kannattaa kirjoittaa omaan suuhun sopivaksi.
 • Älä kuvaa liian vähän materiaalia, mutta älä myöskään liian paljon. Jos kuvasit jo hyvän otoksen, mieti kannattaako kuvata enää toista.
 • Kopio kuvattu materiaali pikimmiten useampaan paikkaan. Säilytä se esim. ulkoisella kovalevyllä viikkoja, kuukausiakin videon valmistumisen jälkeen. Säilytä valmista videotiedostoa vuosiksi eteenpäin. Kukaan ei voi olla varma esim. Youtuben toimivuudesta tulevaisuudessa.

Miten kuvata? Yle Uutisluokka: Mediat haltuun: Vinkit parempaan kuvaukseen

Kuvauskalustosta:

Hyvään alkuun halvalla pääsee jo älypuhelimella/tabletilla ja sille saatavalla editointiohjelmalla (esim. iMovie, FilmoraGo). Jalustana voi aluksi käyttää esim. autoliikkeissä myytävää tablettitelinettä. Älylaitteella kuvattu materiaali kannattaa myös editoida kyseisellä laitteella. Näin välttyy työläältä tiedostojen siirtelyltä ja muunnoksilta.

PC:n käyttäjien kannattaa rohkeasti tutustua Windows Movie Makeriin, josta ei ole enää iso loikka ammattimaisiin videoeditoreihin. Youtubesta löytyy paljon tutoriaalivideoita sovellusten käyttämiseen.

Suositeltavia hankintoja ovat:
 • kunnollinen 170 cm mittainen kamerajalka, jossa on videopää
 • nappimikrofoni kameran edessä puhumiseen, käsimikrofoni haastatteluihin, haulikkomikrofoni vapaampaan kuvaukseen
 • hyvä USB-käyttöinen pöytämikrofoni pelkän puheen tallentamiseen tietokoneella
 • jos kuvaat älylaitteella, varmista että hankit tarvittavat adapterit jalustalle ja mikrofonille
 • 1-2 edullista 10W työmaavaloa jalustalla (tilanteisiin, joissa tilan valaistus on heikko ja ikkunan eteen ei pääse)

Kun videotuotanto on päässyt hyvin käyntiin, voi pikku hiljaa voi alkaa myös investoida järjestelmäkameraan (esim. Sony a6300) ja oikeisiin kuvausvaloihin. Älypuhelimille on myös saatavilla 100-300 € hintaan kuvanvakauttamiseen tarkoitettuja gimbal-laitteita.

Sovelluksia:

Adobe Sparkin sovellukset. Lue lisää Matleena Laakson blogista.
OpenShot
Lightworks
Shotcut

Vinkkejä kuvaviestintään

Adobe Spark Post on ilmainen selaimessa ja iPad- & iPhone-laitteilla toimiva sovellus kuvituksen tekemiseen somepostauksiin, julisteisiin, videoiden thumbnail-kuviin jne. Sen vahvuuksia ovat:

 • helppokäyttöisyys
 • virtaviivaisuus
 • ilmaisuus
 • mahdollisuus poistaa Adoben vesileima ilmaiseksi

Selainversio löytyy osoitteesta https://spark.adobe.com/home/. Kirjautuminen onnistuu Google-, Facebook- tai Adobe-tunnuksilla. Paina yläreunan pluspainikkeesta ja valitse ”Post”. iPad/iPhone-versio löytyy tuttuun tapaan Applen App Storesta. Android-versio on myös kehitteillä.

H5P-OPAS

H5P on WordPressin lisäosa, jolla voi rakentaa interaktiivisia sisältöjä, esim. videoita verkkosivuille.

Linkki Otavian H5P-oppaaseen.