Lukumittari

Ohjeet Lukumittarin käyttämiseen

Suuri Luetaan! -lukukilpailu järjestettiin keväällä 2021.

Kysyttävää lukukilpailusta tai Lukumittarista, ota yhteyttä: elina.kauppila(at)ouka.fi tai laura.liikavainio(at)ouka.fi.

Pikaohje ongelmiin: tarkista, että sinulla on uusin selainversio käytössä. Päivitä sivu ctrl + f5. Jos sinulla on kirjautumisongelmia edelleen, niin vaihda selainta. Vanhemmilla Chrome-selaimilla saattaa ilmetä ongelmia.

Luetaan! -lukukilpailu on matalan kynnyksen kilpailu. Lapsi voi lukea mitä vain, kaunokirjallisuutta, tietokirjoja ja sarjakuvia. Voit lukea paperikirjaa tai e-kirjaa. Luetaan yhdessä tai yksin. Myös pienet lukumäärät kasvattavat ryhmän sivupottia, kaikki huomioidaan!

Lukumittari mittaa luokan tai päiväkotiryhmän lukemien sivujen määrää ja näyttää sarjan viisi parasta. Mittarit elävät tulosten mukaan, joten kirjaa ryhmäsi tietoja koko ajan kilpailun edetessä. Pistelaskussa on kompensaatio, joka jakaa sivumäärän luokan tai ryhmän oppilasmäärällä. Näin myös eri kokoiset luokat ja ryhmät voivat kilpailla keskenään.  Jokaisen sarja paras luokka tai päiväkotiryhmä palkitaan kassillisella kirjoja sekä  yllätyslaatikolla, jossa on kivaa puuhaa koko porukalle. Arvomme kirjapalkintoja myös kaikkien osallistuneiden ryhmien kesken.
 
Opettaja tai kasvattaja:
 • kirjaa Lukumittariin vain 15.3.-15.5.2021 välisenä aikana luettuja sivumääriä
 • ilmoita kilpailuun koko luokka tai päiväkotiryhmä. Älä jää luokkaasi pienempiin ryhmiin!
 • voit ilmoittaa kilpailuun lapsen päiväkodissa, koulussa tai kotona lukemia sivumääriä
 • aikuisen kanssa yhdessä luettuja tai kuunneltuja (myös kotona) sivumääriä voi ilmoittaa
 • jos luet luokalle tai ryhmälle kirjaa ääneen, niin merkitse ääneen luettu sivumäärä vain kerran, ei lapsikohtaisesti kerrottuna
 • päiväkotiryhmät: merkitään ääneen ryhmälle tai yksittäiselle lapselle luettuja sivumääriä tai lukutaitoisten lasten lukemien kirjojen sivumääriä. Ei merkitä niitä, jossa lapsi vain selaa kirjaa, mutta ei vielä osaa itse lukea.
 • voit merkitä luettuja sivuja, vaikka lapsi ei lukisi kirjaa kokonaan
 • äänikirjoista ilmoita myös kuunneltujen sivujen määrä. Jos et tiedä äänikirjan sivumäärää, voit tarkistaa sen paperikirjan tiedoista esim. verkkokirjastossa
 • opettaja voi päättää millä tavalla haluaa lapsen lukemia sivumääriä kontrolloida

Lukukilpailuun voi liittää myös jonkin lukuhaasteen:

 • 300 minuutin lukuhaaste, jonka avulla on helppo innostaa lapset mukaan lukemaan. Lukuhaasteen lukutavat ovat lasten ideoimia.

Lukumittariin kirjautuminen ja lukumerkintöjen tekeminen

 • ”Luo tunnus” -linkistä pääset rekisteröitymään ensimmäisellä kerralla.
 • ”Lisää lukumerkintä” -linkistä pääset kirjautumaan ja lisäämään ryhmän lukemia sivuja.
 • Rekisteröitymisen tai kirjautumisen jälkeen pääset määrittelemään itsellesi koulun. Samasta kohdasta voit lisätä myös päiväkodin.
 • Seuraavaksi siirryt kirjausosioon, jossa määrittelet ensin ryhmän. Voit määritellä itsellesi niin monta ryhmää kuin on tarvetta.
 • Sen jälkeen voit lisätä ryhmän lukumerkinnät. Jos teit virheellisen merkinnän, voit korjata sen.

Onnea kilpailuun! Kuka johtaa tällä viikolla? Kuka voittaa koko sarjan?

Lukumittari on ideoitu Oulun kaupunginkirjaston ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston yhteistyönä. Teknisen toteutuksen on tehnyt Digidi-doo.

Tietosuojaseloste (pdf) 

 

SUURI LUETAAN! -LUKUKILPAILU 15.3.-15.5.2021

Suuri Luetaan! -lukukilpailu järjestetään Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueen kuntien päiväkodeille ja kouluille. Lukukilpailussa seurataan luettujen sivujen määrää. 

Lukukilpailun sarjat: Päiväkotiryhmät, Eskarit, 1.-2. luokat, 3.-4. luokat, 5.-6. luokat.

Tältä sivulta löytyvä Lukumittari seuraa kilpailun edistymistä. Jokaisen sarja paras ryhmä tai luokka palkitaan kassillisella kirjoja sekä  yllätyslaatikolla, jossa on kivaa puuhaa koko porukalle.

Luetaan! -lukukilpailussa voi lukea mitä vain, kaunokirjallisuutta, tietokirjoja ja sarjakuvia. Voit merkitä luettuja sivuja, vaikka lapsi ei lukisi koko kirjaa. Myös pienet lukumäärät kasvattavat luokan sivupottia. Voit lukea paperikirjaa tai e-kirjaa. Myös ääneen kuunneltujen kirjojen sivumääriä voi ilmoittaa. Äänikirjoista ilmoita myös kuunneltujen sivujen määrä. Jos et tiedä äänikirjan sivumäärää, voit tarkistaa sen paperikirjan tiedoista esim. verkkokirjastossa.

Ilmoita luokkasi tiedot sekä luetut sivut kilpailuun. Tietoja voi täydentää koko kampanja-ajan.

Sarjojen parhaat palkitaan

Luetaan! -lukukilpailun sarjojen parhaat palkitaan toukokuussa 26.5. Oulussa järjestettävän Luetaan! –
ja Toivon Agenda tapahtuman yhteydessä.

Osallistu somessa

Jaa ryhmäsi tai luokkasi osallistuminen somessa tunnisteella #luetaanlukukilpailu #lukuiloaliikkeellä #puolensuomenlukukilpailu

Lukukilpailun materiaalit:

Yksittäiselle lapselle jaettava diplomi (pdf) Tulosta ja kirjoita oppilaan nimi

Koko ryhmälle jaettava diplomi (pdf, kirjastojen käyttöön) Tulosta ja kirjoita ryhmän tiedot

Lukukilpailun juliste
Infonäyttökuva

Kirjanmerkki 1 (A4, tulosta paksummalle paperille)
Kirjanmerkki 2  (A4, tulosta paksummalle paperille)

Lukukilpailun video Youtubessa
Lukukilpailun videotiedostot kirjastojen käyttöön löytyvät Ake Oulu Teamsin Lanu & Kouluyhteistyön kanavan tiedostoista.

Muut Luetaan! -kampanjan materiaalit (mm. somekuvia)

Lukuvinkkejä

Luetaan! -lukukilpailussa voi lukea mitä vaan: kaunoa, tietoa, sarjakuvia jne. Valmiita lukulistoja sarjoille löytyy muun muassa Outi-verkkokirjastosta.

Somemateriaalia

Ohessa valmiita somekuvia ja niille esimerkkitekstejä. Tekstejä voi muokata omaan postaukseen sopivammaksi ja vaihtaa halutessaan kuvien järjestystä. Valmiita kuvia teksteineen on tulossa lisää. Videosta leikatut kuvat toimivat hyvin muun muassa Instagramin tarinoissa.

Teksti 1:
Puolen Suomen laajuinen lukukilpailu päiväkodeille, eskareille ja alakouluille tulee, oletteko valmiina? Jokaisen sarjan eniten sivuja lukenut ryhmä ja luokka saa palkinnoksi kassillisen kirjoja yhteisiin lukuhetkiin sekä yllätyslaatikon, jossa on kivaa puuhaa koko porukalle. 

Suuri Luetaan! -lukukilpailu:
Kilpailualue: Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi 
Kilpailuaika: 15.3.-15.5.2021 
Sarjat: päiväkotiryhmät, eskarit, 1.-2. luokat, 3.-4. luokat ja 5.-6. luokat 
Lukumittari seuraa kilpailun edistymistä 
Sarjojen parhaat palkitaan 26.5. Oulussa järjestettävän Luetaan! Ja Toivon Agenda –tapahtuman yhteydessä 

Mistä kunnasta löytyy puolen Suomen ahkerimmat lukijat? 

Teksti 2:
Puolen Suomen laajuinen Suuri Luetaan! -lukukilpailu päiväkodeille, eskareille ja alakouluun! Kilpailuaika on 15.3.-15.5.2021. Kilpailualueena ovat Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kunnat. Lukukilpailussa voi lukea mitä vain, kaunokirjallisuutta, tietokirjoja ja sarjakuvia. Voi lukea paperikirjaa, e-kirjaa tai kuunnella äänikirjaa. Lukukilpailun ohjeet ja säännöt sekä kilpailun edistymistä seuraava Lukumittari löytyvät kilpailun verkkosivuilta: www.lukumittari.fi 

Mistä kunnasta löytyy puolen Suomen ahkerimmat lukijat?

 

Instagram tarinat:
Nämä kuvat ovat leikattu Luetaan! -lukukilpailun videosta. Ne toimivat parhaiten Instagramin tarinoissa.

Luettujen sivujen määrä 30.3.2021.
Puolen Suomen laajuisessa Luetaan! -lukukilpailussa on tänään luettu jo yli miljoona sivua! Tarkalleen 1 095 129 sivua (tilanne 30.3.2021.). Aivan hurja suoritus päiväkodeilta, eskareilta ja alakouluilta Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueelta.

Mitkä ryhmät voittavat Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yhteisen lukukilpailun? Kilpailuaikaa on vielä 15.5. saakka.
Seuraa kilpailutilannetta osoitteessa: www.lukumittari.fi

Kilpailutilanne 31.2.2021
Luetaan! -lukukilpailun tämän hetkinen kolmen kärki (tilanne 31.3.2021.). Kilpailutilanne elää koko ajan. Pääset seuraamaan kilpailutilannetta osoitteessa: www.lukumittari.fi

Luetaan! -lukukilpailussa on mukana päiväkoteja, eskareita ja alakoululaisia Kainuusta, Lapista ja Pohjois-Pohjanmaalta yhteensä 2549 osallistujaa. Luettuja sivuja on reippaasti yli miljoona!

Mistä kunnasta löytyy puolen Suomen ahkerimmat lukijat?

Palkintolaatikot lähtivät matkaan!

Mitä ihmeen laatikoita nämä ovat? Luetaan! -lukukilpailun palkintoja tietenkin! Ne lähtevät matkalle kohti lukukilpailun voittaneita ryhmiä 💚
Kiitos kaikille Luetaan! -lukukilpailuun osallistuneille. Luettuja sivuja puolen Suomen laajuisessa lukukilpailussa oli yli 9 miljoonaa! Ihan hurja määrä 🤪
Luetaan! -lukukilpailun voittajat julkistetaan Keskiviikkona 26.5. klo 09. alkaen Supervoimia-livestreamissa. Ota siis talteen osoite ja tule mukaan: www.supervoimia.fi