LaNu-koulutusvideot

Kääk! – Nuoria kirjastossa

Onko nuorten kohtaaminen haastavaa? Et ole yksin. Kääk! Nuoria kirjastossa –videosarja on suunnattu kaikille kirjastolaisille, erityisesti niille, joille nuorten kohtaaminen ei ole tuttua tai joita nuorten kohtaaminen kirjastossa jännittää. Koulutussarjan videot on julkaistu Oulun kaupunginkirjaston YouTube-kanavalla syksyllä 2019. Videot on tehnyt Ake LaNu-työryhmä.

  • Nuoruus kehitysvaiheena Psykoterapeutti Mira Talala kertoo, miksi nuoret ovat sellaisia, kuin ovat kehityksen kannalta. Katso esitysmateriaali.
  • Kohtaa nuori. Oulun lyseon IB-luokalla opiskeleva Elle Tallgren ja Kaakkurin koulun 9.-luokkalainen Emilia Hankala kertovat omasta kirjastonkäytöstään. Mitä nuoret odottavat kirjastolta?
  • Osallista nuori! Runoilija Aura Nurmi kertoo nuorten osallistamisesta lavarunouden ja open mic -toiminnan keinoin.
  • Ryhmäkäyntien elävöittäminen. Kirjastonhoitaja Minttu Luomala Oulun kaupunginkirjastosta kertoo kokemuksiaan ja ideoitaan ryhmäkäyntien elävöittämisestä. Muista myös tuntisuunnitelma sekä sanataidetehtävä.
  • Yhteistyössä on voimaa! Anna Pöyhönen Espoon kaupunginkirjastosta kertoo, miten nuoria saadaan houkuteltua kirjastoon ja miksi nuortenkirjastotyössä yhteistyö on erityisen tärkeää.

Iloa ja taitoa lukemalla

Videolla käsitellään lukemisen merkitystä ja sitä, miten tukea lapsen lukuharrastusta. Video on suunnattu erityisesti eka-tokaluokkalaisten vanhemmille, joiden lasten lukutaito ja lukuharrastus ovat vielä alkutaipaleella. 

Videolla on hyödyllistä tietoa myös muille vanhemmille, läheisille tai ammattilaisille, jotka haluavat tukea lapsen lukuharrastusta ja lukijaksi kasvua. Äänessä on Muhoksen kirjaston pedagoginen informaatikko Mari Åkerfelt. Video on toteutettu Muhoksen kirjastolla osana Tukena tulevaisuuteen -hanketta.

Suomalainen satu elää metsässä -satuvinkkaus

Suomalainen satu elää metsässä -vinkkauksessa esitellään vanhaa ja uutta kotimaista satukirjallisuutta, myös metsäaiheisia kuvakirjoja. Onko satujen metsä uhka vai turvapaikka? Keitä ovat satumetsän asukkaat? Minkälainen on satujen metsäluonto? Puhuvatko satukirjailijat luonnonsuojelun puolesta? Vinkkauksessa teemoja tarkastellaan sekä tekstin että kuvituksen näkökulmasta. Katso video.