
Hiphei, digivuoren ensimmäinen huippu on jo näkyvissä! Jos aiemmat etapit ovat jo tuttuja, vaihda välillä vapaalle ja rentoudu viihteen parissa.
Elokuvat ja tv
Internetissä voit katsoa elokuvia ja tv-ohjelmia eri suoratoistopalveluissa. Tällaisia palveluja ovat mm. Yle Areena, Ruutu ja Mtv. Palvelut ovat ilmaisia, mutta Ruudussa ja Mtv:ssä on myös maksullista sisältöä. Ruutu ja Mtv vaativat rekisteröitymisen ohjelmien katsomiseen. Yle Areenaa voit käyttää ilman rekisteröitymistäkin. Luomalla Yle Tunnuksen saat enemmän ominaisuuksia käyttöön.
Digitreenit: Televisio verkossa – esittelyssä Yle Areena, Mtv ja Ruutu. Linkki avautuu uuteen välilehteen ja uuteen sivustoon.
Ylen artikkeli Yle tunnuksen hankkimisesta. Linkki avautuu uuteen välilehteen ja uuteen sivustoon.
Ohjeita Areenan käyttöön eri laitteilla. Linkki avautuu uuteen välilehteen ja uuteen sivustoon.
Elokuvien ja tv-sarjojen ystäville on tarjolla myös maksullisia suoratoistopalveluita kuten Netflix, HBO Nordic, C More, Viaplay ja Mubi. Yksittäisiä elokuvia verkossa vuokraavia palveluja ovat mm. Google Play ja Blockbuster.
Elonet on kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) kotimaisen elokuvan suoratoistopalvelu ja elokuvatietokanta. Palvelussa on katsottavissa Kavin omistamat pitkä elokuvat. Lisäksi Elonetissä on runsaasti mainos-, dokumentti- ja lyhytelokuvia. Palvelu on maksuton ja vapaasti käytettävissä.
YouTube on Googlen omistama videopalvelu, jonne rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä videoitaan. Voit katsoa videoita ilman rekisteröitymistä. Kirjautumalla voit kuitenkin hyödyntää palvelua monipuolisemmin. Jos sinulla on sähköposti gmailissa, niin sinulla on tällöin Google-tili, jolla voit käyttää myös Youtube-palvelua. Kirjaudu sähköpostitunnuksilla. YouTubesta voit löytää mielenkiintoista sisältöä laidasta laitaan.
Yle digitreenit -YouTuben käytön perusteet
Elokuvat ja muu videosisältö näyttävät paremmilta suurelta ruudulta katsottuna. Tutustu Ylen Digitreenien ohjeisiin kuinka voit heijastaa kuvan mobiililaitteestasi tv-ruudulle.
Yle digitreenit – näin heijastat kuvan puhelimesta tai tabletista tv-ruudulle.
Kirjastojen suoratoistopalvelut
Viddla ja Kirjastokino ovat palveluita, joista löytyy paljon elokuvia eri puolilta maailmaa. Medici.tv-palvelusta voit katsoa tallenteita sekä livelähetyksiä muun muassa konserteista, oopperoista ja baleteista.
Viddla-suorasuoratoistopalvelu
Kirjastokino-suoratoistopalvelu
Medici.tv:n linkki vie Pohjoisen eKirjaston tarjoamaan palveluun. Jos et ole Pohjoisen eKirjaston alueella olevan kirjaston asiakas, voit kysyä lisätietoa omasta kirjastostasi. Pohjoisen eKirjastoa pääsevät käyttämään Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin kirjastojen asiakkaat.
Viddlan sekä muiden e-aineistojen ohjeet löydät verkkokirjastosta.
Mukaan luontoretkelle
Metsähallituksella on useita sivustoja, joista löytyy hyödyllistä ja ajantasaista tietoa retkeilystä, luonnosta ja retkikohteista. Luontoon -sivustolla voi tutustua eri retkikohteisiin kuten kansallispuistoihin, vaellusreitteihin ja luontokeskuksiin sekä niiden tarjoamiin palveluihin. Ennen retkeä sivustolta voi tarkistaa kauanko vaellusreitille kannattaa varata aikaa ja onko reitillä talvikunnossapitoa. Sieltä näkee myös kätevästi, löytyykö retkikohteesta käymälä tai tulentekopaikka. Sivustolta löytyy myös asiantuntevia vinkkejä retken suunnitteluun, retkiruokailuun ja retkellä huomioitaviin turvallisuusasioihin. Sieltä on myös helppo kerrata retkietiketti ja jokamiehenoikeudet. Luontoon.fi
Eräluvat -sivustolta löytyy tietoa esimerkiksi riistanhoidosta, maastoliikenteestä sekä vastuullisesta kalastuksesta. Lisäksi sieltä voi ostaa sivustolta erälupia kuten metsästys- ja kalastuslupia. Erälupia ja elämyksiä
Karttoja retkikohteista voi etsiä ja tulostaa Retkikartta.fi -karttapalvelusta. Retkikartta
Luonnossa liikkuessa vastaan voi tulla monenlaisia eläimiä, hyönteisiä ja loisia. Turun yliopiston ja Pfizerin kehittämän karttasovelluksen avulla voit seurata muiden tekemiä havaintoja punkeista ja lisätä karttaan omat punkkihavaintosi. Punkkilive
Lue verkossa - e-kirjat, äänikirjat, podcastit, lehdet
Aina ei ole aikaa käydä kirjastossa ja raskaiden opusten raahaaminen mukana tympäisee. Vaihtoehdon tarjoavat e-kirjat, e-äänikirjat ja lehdet, joita voit lukea tai kuunnella tietokoneellasi tai mobiililaitteellasi. Kirjaston e-kokoelmista löydät paljon erilaisia e-kirjoja, äänikirjoja ja näköislehtiä luettavaksi tai kuunneltavaksi. Kirjaston tarjoamat e-palvelut löydät verkkokirjaston eKirjasto-sivulta. Samoin löydät sieltä linkkejä muihin vapaita e-kirjoja, äänikirjoja ja lehtiä tarjoaviin palveluihin. Kirjaston e-kokoelmien käyttöön tarvitset kirjastokortin ja PIN-koodin. Maksullisia e-kirjapalveluja ovat mm. Storytel, BookBeat, Nextory, Supla ja Elisa Kirja. Kaikki kirjastot eivät tarjoa samoja e-kirjapalveluja. Lisätietoa tarjonnasta saat omasta kirjastostasi.
Pohjoisen eKirjaston ohjeet e-palveluiden käyttöön.
Tutustu e-kirjoihin Ylen Digitreenien ohjeilla.
Podcastit ovat kuin verkossa olevia radio-ohjelmia, jotka eivät ole sidottu esitysaikaan. Voit kuunnella niitä suoraan podcastin omilta verkkosivuilta tai mobiililaitteeltasi podcast-sovelluksen kautta. Yleensä voit myös ladata jaksoja laitteeseesi kuuntelua varten. Podcasteja löytyy verkosta lukuisia eri aiheista.
Yle Digitreenit – Podcastit, kuuntele äänisarjoja tai lataa ne.
Kuuntele musiikkia tai radiota
Musiikkia internetissä on tarjolla runsain määrin. Aiemmin kerrotusta YouTubesta löytyy paljon myös musiikkia ja musiikkivideoita. Huomattavia musiikin suoratoistopalveluita ovat mm. Spotify ja Deezer. Ne vaativat rekisteröitymisen. Ilmaisversioissa mainokset katkaisevat välillä musiikin soittamisen.
Kirjaston asiakkailla on käytössä Naxos-musiikkipalvelut. Naxos Music Library ja Naxos Music Library Jazz sisältävät enimmäkseen klassista musiikkia ja jazzia, jota voit kuunnella suoratoistona. Naxos Video Playerista voi katsella mm. klassisen musiikin konserttien, oopperan tai baletin videotaltiointeja. Soittamaan voit opetella Rockway-soitonopetuspalvelun videoiden avulla. Tarvitset palveluiden käyttöön kirjastokortin ja pin-koodin.
Pohjoisen eKirjaston musiikkipalvelut ohjeineen.
Ahjolan kansalaisopiston Youtube-video: Näin luot Spotify-tilin.
Internetin kautta voit myös kuunnella lukuisia radiokanavia.
Oletko lauta- tai verkkopelien ystävä
Internetistä löytyy sisältöä myös pelien ystäville. Tarjolla on ilmaisia ja maksullisia verkkopelejä. Ilmaisia nettipelejä tarjoavia sivuja ovat mm. 1001pelit.com ja Pelikone. Erilaisia tietovisoja löydät Älypää!-sivustolta.
Myös lautapelejä on mahdollista pelata verkossa. Voit lukea asiasta lisää lautapeliopas.fi-sivuilta.
Nieleekö viihdyttävä sisältö kaiken aikasi?
Internet on loputon huvin ja hyödyn lähde. Joskus netissä vietetty aika saattaa kuitenkin mennä liiallisuuksiin. Muista välillä harrastaa muutakin, ulkoilla ja levätä tarpeeksi. Verkon käyttöön voi muodostua riippuvuus, johon kannattaa hakea apua. Riippuvuudessa ei ole pelkästään kyse verkkoon käytetystä ajasta, vaan haitoista, joita se aiheuttaa ihmissuhteisiin, työhön tai opiskeluun.
Tietoa nettiriippuvuudesta Päihdelinkin sivuilla.
Tee nettiriippuvuustesti Päihdeliiton sivuilla.
Pelaaminen on yleensä hauskaa ajanvietettä. Jos pelaaminen alkaa haittaamaan muuta elämää, voi kyseessä olla peliriippuvuus.
Tietoa digipelaamisesta ja peliriippuvuudesta Päihdelinkin sivuilla.
Apua peliriippuvuuteen on tarjolla muun muassa Digipelirajaton.fissä.
mahtavaa! LÄhestyt huippua!
Ennen huipun valloitusta sinulla on hetki aikaa levähtää ja harjoitella perustaitoja Ylen Digitreeneissä. Matka huipulle jatkuu kevään aikana – älä siis vielä pura rinkkaasi!