
Terveysasiointi on yhä enenevissä määrin hoidettavissa internetissä. Sairaanhoitopiireillä on tavanomaisesti omat paikkakuntakohtaset palvelunsa netissä kuten esimerkiksi Oulun omahoito -sivut. Seuraavana hieman vinkkejä siihen, miten ja missä internetin kautta pystyy terveyteen liittyviä asioita hoitamaan ja asioihin perehtymään.
Omakanta
Omakanta on valtakunnallinen palvelu kansalaisille. Kansallisen järjestelmän ansiosta ei ole väliä käyttääkö yksityisiä, julkisia vai terveydenhuollon palveluja, sillä kaikki nämä tahot käyttävät Kanta-palveluja.
Omakanta-palvelua käyttääksesi tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen sekä jonkin tunnistautumisvälineen. Tunnistautumisvälineitä ovat ovat verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne sekä sirullinen, verkkoasioinnin mahdollistava henkilökortti. Kyseessä on siis vahva tunnistautuminen. Ohjeita vahvaan tunnistautumiseen löydät digivuoren edellisestä etapista 4 – Vahva tunnistautuminen.
Omakannassa voi
- nähdä omat terveystiedot
- nähdä omat tutkimustulokset
- nähdä omat reseptit, pyytää reseptin uusimista sekä tulostaa reseptien yhteenvedon
- hallinnoida omien tietojen luovuttamista
- nähdä sen, ketkä ovat tietojasi käsitelleet Kanta-palvelujen kautta
- tallentaa oman hoito- sekä elinluovutustahdon
Omakanta-palvelu. Linkki avautuu uuteen välilehteen ja uuteen sivustoon.
Omakanta-palvelulla on ’Omakanta tutuksi’-verkkokurssi, jonka avulla palvelun käyttöön voi helposti tutustua. Palvelulla on myös koonti usein kysytyistä kysymyksistä ja havainnoillisia ohjevideoita sekä tietopaketteja. Näistä saat lisätietoa palvelun käytöstä.
Omakanta tutuksi -verkkokurssi. Linkki avautuu uuteen välilehteen ja uuteen sivustoon.
Omakanta – usein kysyttyä. Linkki avautuu uuteen välilehteen ja uuteen sivustoon.
Kanta-palveluiden opastevideot – Youtube-kanava. Linkki avautuu uuteen välilehteen ja uuteen sivustoon. Videoiden kielenä on suomi. Osa videoista on saatavilla englanniksi tai ruotsiksi.
Pohdituttaako sinua, miten Kantaan tallennettuja tietojasi käytetään? Epäilyttääkö sinua, että joku on käyttänyt väärin tietojasi? Asioista on hyvät tietopaketit Kanta-sivustolla.
Kanta – Miten Kanta-palveluihin tallennettuja tietojani käytetään? . Linkki avautuu uuteen välilehteen ja uuteen sivustoon.
Kanta – Miten tarkistan, missä tietojani on käsitelty? Linkki avautuu uuteen välilehteen ja uuteen sivustoon.
Toisen puolesta asiointi
Sähköisissä terveyspalveluissa, kuten esimerkiksi Kanta-palveluissa, on mahdollista myös asioida toisen puolesta. Mikäli toisen puolesta asiointi on ajankohtaista tai kiinnostaa, niin alla olevien linkkien avulla aiheeseen pääsee tutustumaan lisää.
Kanta – Alaikäisen puolesta asiointi. Linkki avautuu uuteen välilehteen ja uuteen sivustoon.
Kanta – Täysi-ikäisen puolesta asiointi. Linkki avautuu uuteen välilehteen ja uuteen sivustoon.
Duodecim Terveyskirjasto
Terveyskirjasto antaa pääsyn ajantasaiseen, luotettavaan sekä riippumattomaan tietoon terveydestä ja sairauksista. Sivulta löytyvät ohjeet sekä artikkelit ovat kaikki kansallisiin hoitosuosituksiin ja lääkäreiden käsikirjoihin pohjautuvia. Lisäksi sivuston sisällöt täydentyvät ja kehittyvät koko ajan, joten tieto pysyy ajantasaisena.
Terveyskirjastossa voit tutustua lääkärikirja Duodecimiin, josta löydät luotettavaa tietoa sairauksista ja oireista. Lisäksi sivu antaa tietoa tavanomaisimmista potilaille tehtävistä laboratoriotutkimuksista ja sivun kautta löytyy myös Terveyskirjaston Lääkeopas, jonka avulla saa syvempää tietoa lääkkeistä.
Terveyskirjasto. Linkki avautuu uuteen välilehteen ja uuteen sivustoon.
Terveyskylä
Terveyskylä on yliopistosairaanhoitopiirien tuottama julkinen sivusto, jonka kautta pääsee käsiksi terveydenhuollon palveluihin huolimatta siitä missä asuu. Terveyskylän tarjoamat palvelut täydentävät perinteistä sairaalahoitoa, sillä niiden avulla voi esimerkiksi seurata omia oireita sekä elintapoja eli omahoitoon saa tukea.
Terveyskylä koostuu 33 eri teemaisesta talosta. Tällaisia teemataloja ovat mm. Allergia- ja astmatalo, Diabetestalo sekä Reumatalo.
Terveyskylä -sivustolla on myös erilaisia ilmaisia chatteja ja botteja, joista voi kysyä neuvoa ja ohjeita. Lisäksi sivulta löytyy oirenavigaattori, jonka avulla voi kartoittaa omia oireita sekä näiden selvittämisen jälkeen saada tietoa siitä, onko mahdollisesti tarvetta jatkotoimenpiteisiin. Oirenavigaattori ei kuitenkaan korvaa millään tapaa lääkärin tekemää virallista diagnoosia.
Terveyskylä -sivustolta löytyy myös maksuton Omapolku-palvelukanava, josta löytyy lähetteellä toimivia etävastaanottoja, digihoitopolkuja sekä kaikille avoimia omahoito-ohjelmia. Omapolkuun kirjautumiseen käytetään vahvaa tunnistautumista, joten se on täysin tietoturvallinen verkkopalvelu. Lisäksi sivustolta löytyy TerveyskyläPRO, joka on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille.
Sivustoa ylläpitävät ja kehittävät sairaanhoidon huippuasiantuntijat. Terveyskylä-sivuston kytkökset yliopistolliseen tutkimukseen ovat vahvat. Tämä takaa sivuston tarjoaman hoidon sekä tiedon luotettavuuden.
Terveyskylä. Linkki avautuu uuteen välilehteen ja uuteen sivustoon.
Muista tietoturva ja valeuutiset
Terveyspalveluja internetissä käytettäessä on hyvä muistaa yleinen tietoturva. Omakanta-sivulla on hyvät oppaat palvelun turvalliseen käyttöön sekä huijauksien varomiseen.
Omakanta – Miten asioin turvallisesti Omakannassa
Omakanta – Rikolliset urkkivat pankkitunnuksia Omakannan nimissä
Netissä tapahtuu valitettavia törmäyksiä mis– ja disinformaatioon sekä valeuutisiin myös terveystiedon parissa. Aina onkin hyvä muistaa perusasiat siitä, miten nämä edellä mainitut tunnistaa. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilta löytyy siihen hyviä neuvoja.