Opi digitaitoja 2: tammikuu: käynnistys ja perusasetukset

Tehtävän tavoitteena on tutustua älylaitteen perusasetuksiin. Nämä käyttäjä joutuu asettamaan heti laitteen käyttöönoton yhteydessä tai pian sen jälkeen. Käytä tehtävän tekemiseen tablettia tai älypuhelinta.

1. Näytön automaattinen kääntö (näytön kierto)
Määritä laitteen asetukset niin, että näyttökuva ei käänny automaattisesti vaakaan, kun laite käännetään kädessä vaaka-asentoon, vaan pysyy aina pystyasennossa. Palauta asetus sitten tilaan, jossa näyttökuva kääntyy automaattisesti laitteen asennon muuttuessa.
2. Näytön kirkkauden säätö
Etsi laitteen asetuksista näytön kirkkauden säätö ja säädä näyttöä himmeämmäksi ja kirkkaammaksi. Etsi asetus, jolla saat puhelimen säätämään itse näytön kirkkautta ympäristön valoisuuden mukaan. Kokeile valoisassa ja hämärässä.
3. Näytön automaattisen lukituksen aikaviive
Etsi laitteen asetuksista automaattinen lukitus ja aseta aikaviive puoleen minuuttiin. Toiminto voi löytyä myös esimerkiksi nimikkeen ”virransäästö” alta.
4. Äänen voimakkuuden säätäminen
Etsi laitteen asetuksista äänisäädöt ja aseta hälytysäänen, soittoäänen ja median äänten voimakkuus puoliväliin asteikkoa.

LISÄTIETOA JA HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ

Asetuksiin päästään eri laitteissa hieman eri tavoin, mutta yleensä asetusten symbolina on tyylitelty hammasrattaan kuva. Se voi olla valittavissa suoraan aloitusnäytöltä, mutta jos sitä ei ole näytöllä, se löytyy yleensä pyyhkäisemällä sormella joko näytön yläreunasta alaspäin kerran (eräät iOS-laitteet) tai kahdesti (useat Android-laitteet) tai näytön alareunasta ylöspäin (eräät iOS-laitteet). Joissakin laitteissa asetuksiin päästään suoraan ruudun alalaidasta pyyhkäisemällä. Alla linkkejä, joista löytyy ohjeita asetusten muuttamiseen. Huomioithan, että eri käyttöjärjestelmäversioissa asetusten muuttaminen voi hieman poiketa ohjeista.

Google/Android
Asetusten löytäminen
Näytön kierto
Näytön kirkkaus
Näytön automaattinen lukitus
Äänen voimakkuus

Apple/iOS
Kotivalikko ja appit
Asetusten löytäminen
Näytön kierto
Näytön kirkkaus
Näytön automaattinen lukitus
Äänen voimakkuus