Opi digitaitoja 2: marraskuu: kuvien tulostus

Heinäkuun tehtävässä otit älylaitteella valokuvan. Tässä tehtävässä pääset tutustumaan hieman tarkemmin älylaitteen mahdollisuuksiin. Huomaat, että nykyaikaisella älylaitteella voi ilman lisäsovelluksia muokata kuvia tavoilla, jotka vielä jokin aika sitten olisivat vaatineet tietokonetta ja kallista kuvankäsittelyohjelmaa. Tehtävän voi suorittaa millä tahansa älylaitteella.

Avaa älylaitteesi kamerasovellus ja lähde tutkimusretkelle.

 OSA 1: Tutustuminen perusasetuksiin

Jos et ole koskaan kuvannut älylaitteella, kannattaa ehkä tutustua aluksi Ylen Digitreenien osioon ”Tutustu kännykkäkameraasi ja ota parempia kuvia”.

 1. Tutki, mitä kuvaustapoja kamerasovellus tarjoaa. Yleensä vaihtoehtoina ovat ainakin valokuva parilla erilaisella kuvasuhteella ja video normaalinopeudella sekä hidastettuna tai nopeutettuna. Yleensä vaihtoehdot näkyvät kamerasovelluksen näytöllä.
 2. Useimmissa laitteissa on sekä varsinainen kuvauskamera (takakamera) että etukamera (selfie-kamera). Kokeile vaihtaa kameroiden välillä.
 3. Tutki, mistä saat päälle HDR-asetuksen. Se on erittäin käyttökelpoinen varsinkin hankalissa, vaihtelevissa valaistusoloissa, sillä se yhdistää lopullisen kuvan useasta eri tavoin valotetusta kuvasta, jolloin varjot eivät jää pimeiksi eivätkä valoisimmat kohdat ”pala puhki”.
 4. Kokeile, kuinka voit valita tarkennuspisteen yksinkertaisesti näyttöä napauttamalla. Useissa älylaitteissa napautuskohdan viereen ilmestyy aurinkosymboli, josta valotusta voi hienosäätää. Näet säätöjen vaikutuksen heti näytöllä.
 5. Tutki, mistä saat päälle salaman. Ota kuva ilman salamaa ja salaman kanssa.
 6. Tutki, mistä saat päälle ajastimen (vitkalaukaisun). Ota viivelaukaistu kuva.

 OSA 2: Kuvaaminen ja otoksen perusmuokkaus

 1. Pidä laitetta tarkoituksella hivenen vinossa ja ota asettelua miettimättä varsinaisella kameralla (takakameralla) valokuva kohteesta, jossa on sekä valoisia että varjoisia alueita. Siirry sitten kuvasovellukseen (Google/Apple Kuvat, vanhoissa Android-laitteissa Galleria) ja avaa juuri ottamasi kuva. Käynnistä kuvanmuokkaus valitsemalla ”Muokkaa”.
  1. Suorista kuva
  2. Kokeile automaattista kuvanparannusta
  3. Rajaa kuvasta pois kaikki ylimääräinen

OSA 3: Kuvan hienosäätöä (vapaaehtoinen)

Jos sinulla riittää aikaa ja mielenkiintoa, voit kokeilla myös tarjolla olevia suotimia, joilla saat kuvaan valmiita tehosteita, esimerkiksi monenlaisia väriskaaloja, sekä etenkin säätöpainiketta, jolla pääset hienosäätämään valoja ja värejä. Huomaat, että valotuksen hienosäädöllä pystyy tekemään pieniä ihmeitä.

Jos vieläkin jäi aikaa ja mielenkiintoa, ota noin kymmenen sekunnin mittainen video esimerkiksi huoneesta, jossa olet. Muista, että video kuvataan aina laite vaaka-asennossa. Siirry sitten kuvasovellukseen, avaa video ja käynnistä muokkaus kuten edellisessäkin kohdassa. Poista rajaustyökalun avulla pari sekuntia sekä videon alusta että lopusta.

LISÄTIETOA JA HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ:

Yle Digitreenit
Tutustu kännykkäkameraasi ja ota parempia kuvia.
Helpot vinkit kännykkäkuvien muokkaamiseen.

Google
Google Kuvat, valokuvien muokkaaminen.

Apple
Kuvien ottaminen ja muokkaaminen.