Opi digitaitoja 2: maaliskuu: peruseleet ja karttasovellus

Peruseleet ja karttasovellus

Tehtävän tavoitteena on tutustua kosketusnäytön käyttöön sormieleillä. Harjoittelu tapahtuu mittaamalla etäisyyksiä kartalla.

Käytä karttana Google Maps -karttasovellusta (appia), jos se on asennettu käyttämääsi älylaitteeseen. Jos sitä ei ole asennettu, etkä voi tai halua sitä asentaa, käytä Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelua. Tehtävässä tarvittavat peruseleet ovat yleisesti käytössä monissa älylaitesovelluksissa. Eleitä on kuitenkin paljon enemmän. Niissä on myös eroja laitteiden ja järjestelmäversioiden välillä.

Huomaa! Karttasovelluksen käyttö aiheuttaa melko paljon datasiirtoa nettiyhteydellä. Jos käytät harjoittelussa älylaitetta, jonka mobiililiittymän hinnoittelussa on datarajoitus ja/tai hinnoittelu perustuu siirrettävän datan määrään, tehtävän tekeminen mobiiliverkossa voi johtaa ylimääräisiin kustannuksiin. Tällaisessa tapauksessa tehtävä kannattaa tehdä niin, että laite on kytkettynä WiFi-verkkoon eikä mobiiliverkkoon.

Toimi seuraavasti:
1. Avaa älylaitteellasi Googlen karttasovellus (Google Maps) tai Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelun sivut (asiointi.maanmittauslaitos.fi).
2. Siirrä, lähennä ja loitonna karttaa sormieleillä (ei plus- ja miinuspainikkeilla, vaikka sellaiset olisivat näkyvissäkin) tarpeen mukaan niin, että saat näkyviin J. L. Runebergin patsaan sijaintipaikan Esplanadin puiston keskiympyrässä Helsingissä.
3. Mittaa etäisyys Runebergin patsaalta suoraan linnuntietä Suomenlinnan ja Vallisaaren välissä sijaitsevan kuuluisan Kustaanmiekan salmen kapeimpaan kohtaan keskelle laivaväylää.

Jos sait vastaukseksi noin neljä kilometriä, kartan käyttö sormieleillä sujuu sinulta ilmeisen hyvin. Jos sait vastaukseksi jotain muuta, mittaukseen taisi päästä putkahtamaan virhe tai et ehkä lähentänyt karttaa tarpeeksi osuaksesi oikeaan pisteeseen. Yritä uudelleen.

LISÄTIETOA JA HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ:

Google/Maps (käyttöohje): Etäisyyden mittaaminen
Apple/iOS (käyttöohje): Esimerkkejä hyödyllisistä eleistä
Google/Android (blogikirjoitus): Esimerkkejä hyödyllisistä eleistä

Etäisyyden mittaaminen Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelussa:
1) Napauta harmaasta yläpalkista oranssia merkintätyökalujen kuvaketta 
a) Kaikissa järjestelmäversiossa tätä ei tarvita, vaan kohdan 2 valintapalkki on heti näkyvissä
2) Napauta sinisestä valintapalkista mittanauhasymbolia
3) Merkitse aloituspiste napauttamalla karttaa
4) Merkitse lopetuspiste napauttamalla karttaa
5) Lopeta mittaaminen napauttamalla uudelleen mittanauhasymbolia tai lopetuspistettä

Jos lopetuspiste osuu karttaa käsitellessä väärään paikkaan, voit korjata sijainnin napauttamalla uudelleen. Jos korjaaminen ei onnistu, lopeta mittaus ja aloita uudelleen.