Opi digitaitoja 2: heinäkuu: Ota kesäkuva

Heinäkuun Opi digitaitoja tehtävissä on yhteensä neljä tavoitetta. Tee ensin tämä  tehtävä ja sitten Opi digitaitoja 1 heinäkuun tehtävä.

Tämän kokonaisuuden tavoitteena on selvittää, millaisia kuvauslaitteistoja työnantajasi tarjoaa. Toisena tavoitteena on tutustua älylaitteen kameraan ja tallentaa sillä muisto Suomen kesästä.

Selvitä löytyykö kirjastostasi älypuhelin tai tabletti, jolla voit tehdä tehtävän. Voit myös varmistaa, onko välineitä yhteiskäytössä tai lainattavissa kirjastosi toisesta toimipisteestä. Voit tehdä tehtävän millä tahansa älylaitteella, jossa on kamera.

1. Ota valitsemallasi laitteella kesäinen kuva

Useimmissa älylaitteissa on nykyisin varsin laadukas kamera. Valovoima on usein kohtalaisen hyvä, joten kuvia pystyy ottamaan hieman huonommassakin valaistuksessa. Niillä pystyy myös tarkentamaan hyvin lähelle. Vastaavasti sitten zoomausominaisuudet ovat hyvin rajalliset, sillä käyttökelpoisia optisia zoomeja on lähinnä kaikkein kalleimmissa älypuhelimissa. Kuvan sommittelussa kannattaakin käyttää ahkerasti jalkojaan.

Kokeile kameraa sekä pystyasennossa että vaaka-asennossa. Kevyen ja pienen älylaitteen kanssa on mahdollista ottaa kuvia hyvin erilaisista kuvakulmista kuin mihin on perinteisellä kameralla tottunut.

Kokeile myös videokuvausta. Muista, että video kannattaa aina kuvata laite vaaka-asennossa, jotta lopputulos ei näyttäisi hassulta, jos sitä katselee jollain muulla laitteella.

Sovelluskaupasta löydät halutessasi useita kuvaussovelluksia, joilla saat älylaitteesi kamerasta enemmän irti kuin laitteen mukana tulevalla oletussovelluksella, jonka ominaisuuksia on useimmissa älypuhelinmalleissa rajoitettu. Sovellus on turvallisuussyistä syytä valita huolella.

2. Valitse yksi ottamasi kuva
Jäikö horisontti vinoon, haluatko rajata siitä jotakin pois, haluatko säätää kontrastia, valotusta tai saturaatiota. Helpot vinkit kännykkäkuvien muokkaamiseen löydät Ylen digitreeneistä.

3. Lähetä kuva sähköpostiviestin liitetiedostona omaan sähköpostiisi. Jatka tekemällä Opi digitaitoja 1 heinäkuun tehtävä.
Jos et onnistu lähettämään kuvaa esim. yhteiskäytössä olevasta laitteesta sähköpostiisi, voit silti jatkaa toisen kokonaisuuden heinäkuun tehtävään.

LISÄTIETOA JA HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ:

Google/Android
Kuvien ja videoiden jakaminen

Apple/iOS
Kuvien katseleminen ja jakaminen

YLE/Digitreenit
Tutustu kännykkäkameraasi ja ota parempia kuvia