Opi digitaitoja 1: maaliskuu: verkkokirjaston lista/hyllytoiminto

Tehtävän tavoitteena on tutustua verkkokirjaston suosikkilistoihin. Voit tehdä harjoituksen tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Käytä oman kirjastosi verkkokirjastoa. Tarvitset tehtävää varten kirjastokorttisi numeron ja PIN-koodisi.

Verkkokirjastojen toiminnot eroavat hieman toisistaan. Muokkaa tehtävää oman verkkokirjastosi toimintojen mukaan. Pääsääntöisesti verkkokirjastoista löytyy toiminto, jossa kirjalistan voi lähettää sähköpostiin.

1. Jos käytät tehtävän tekemiseen laitetta, jolla olet kirjautunut henkilökuntatunnuksilla kirjastojärjestelmään, kirjaudu ulos. Vaihtoehtoisesti käytä tehtävien tekoon eri selainta.
2. Mene kirjastosi omaan verkkokirjastoon.
3. Kirjaudu sisään kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla.
4. Etsi omalta tililtäsi kohta Suosikit. Joissakin verkkokirjastoissa vastaava ominaisuus löytyy kohdasta Omat sivut/jutut, Hylly.
5. Lisää uusi suosikkilista nimellä Pohjoinen lukuhaaste. Joissakin verkkokirjastoissa ei ole mahdollista nimetä listoja.
6. Tarkista löytyykö verkkokirjastostasi tietoa lukuhaasteesta tai mene suoraan Pohjoisen lukuhaasteen sivulle.
7. Valitse kolme haastetehtävää.
8. Etsi sopivat kirjat haasteisiin.
9. Lisää kirjat suosikkilistalle (nastakuvake tai +Lisää omaan hyllyyn). Jos verkkokirjastosi mahdollistaa, kirjoita kuvauskenttään mihin haastetehtävään/-tehtäviin kirja sopii.
10. Lähetä listasi sähköpostilla työkaverillesi otsikolla: Tässä vinkkini Pohjoiseen lukuhaasteeseen.
11. Valitse listasi teoksista osa klikkaamalla valkeaa ruutua teostietojen vieressä ja lähetä valitut tietueet Sähköposti-painikkeella omaan sähköpostiisi.
12. Hae listasi Suosikeista, muuta näkyvyys julkiseksi ja paina Listan julkinen linkki –kohtaa. Kopioi avautuneen listasivun linkki ja lähetä sähköpostilla itsellesi. Tämä ominaisuus ei ole käytössä kaikissa verkkokirjastoissa.
13. Kirjaudu ulos.
14. Tyhjennä selaushistoria ja sulje selain.

Lisätietoa ja hyödyllisiä linkkejä:

Kainet-verkkokirjasto
Ohjeita verkkokirjaston etusivulla