Opi digitaitoja 1: heinäkuu: kesäkuvan lähettäminen

Heinäkuun Opi digitaitoja tehtävissä on yhteensä neljä tavoitetta. Tee ensin Opi digitaitoja 2 heinäkuun tehtävä ja sitten tämä tehtävä.

Tämän kokonaisuuden tavoitteena on oppia lisäämään kuvaan tekstiä ja lähettämään kuva sähköpostin liitetiedostona. Tehtävä on ajateltu tehtäväksi tietokoneella, mutta voit osaamisesi mukaan käyttää myös mobiililaitetta ja sen sovelluksia tehtävän tekemiseen.

1. Liitä valitsemaasi kuvaan tekstiä 

Etsi Opi digitaitoja 2 heinäkuun tehtävässä lähettämäsi kuva sähköpostista ja lataa kuva tietokoneelle. Laita tallennuspaikka muistiin. Jos et onnistunut lähettämään ottamaasi kuvaa sähköpostitse, voit valita sopivan kuvan vapaasti käytettäviä kuvia tarjoavista palveluista ja ladata sen tietokoneelle.

Voit käyttää tekstin lisäämiseen tietokoneessa yleisesti olevia ohjelmia: Paint, PowerPoint, Word tai Publisher. Jos haluat lisähaastetta, valitse ohjelma, jota olet käyttänyt vain vähän. Verkossa käytettävä Canva vaatii rekisteröitymisen, mutta on hyvä ohjelma etenkin sosiaalisen median kuvapäivityksiä tehdessä. Canvaa voi käyttää sekä tietokoneella että mobiilisovelluksella.

Avaa valitsemasi ohjelma. Käytä ”Lisää kuva” toimintoa lisätäksesi haluamasi kuvan. Lisää kuvaan teksti Hyvää kesää! Sijoita teksti haluamaasi kohtaan kuvan alapuolelle, sivulle tai päälle. Kokeile saatko muutettua tekstin fonttia, kokoa tai väriä. Ominaisuudet löytyvät ohjelmista hieman eri paikoista.

2. Lähetä muokkaamasi kuva sähköpostiviestin liitetiedostona haluamallesi vastaanottajalle.

Vinkki:
-Muuta kuvan tiedostokokoa, jos se ylittää sähköpostin liitetiedoston koon ylärajan. Yläraja vaihtelee  sähköpostipalvelusta riippuen

LISÄTIETOA JA HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ:

Opastajana voit käyttää laitteen manuaaleja (fyysisiä, laitteessa olevia ohjeita ja netistä löytyviä) sekä kollegoitasi.

Ylen digitreenit: Vapaasti käytettävät kuvat
Microsoft Office: Kuvien lisääminen
Microsoft Office: Tekstin lisääminen valokuvaan, valitse sivun alareunasta versio (uudemmat versiot tai Office2007) ja sen jälkeen alasvetovalikosta käyttämäsi ohjelma.
Microsoft Office: kuvan tiedostokoon pienentäminen
Sähköpostin liitetiedoston lähettämiseen löydät ohjeen Sähköposti haltuun -digiopastusmateriaalista kalvosta 15 eteenpäin.

Google/Android Kuvien ja videoiden jakaminen
Apple/iOS Kuvien katseleminen ja jakaminen