Uutiskirje 5/2018

Uutiskirje 5/2018
Alueellinen kehittämistehtävä Ake Oulu
Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastot

Kirjastonjohtajien verkostoitumistapaaminen

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleisten kirjastojen johtajien verkostoitumistapaaminen pidettiin 3.-4-10.18 Paljakassa. Kaksipäiväiseen tapahtumaan osallistui 27 henkilöä, joista kunnankirjaston johtajia oli 22, lisäksi mukana oli Avilta kirjastotoimentarkastaja Merja Kummala-Mustonen ja Ake-työntekijöitä. Päivien tunnelma oli eloisa ja iloinen.

Paljakassa perustettiin Ake suunnitteluryhmä, jonka tehtävä on miettiä yhteisiä linjoja ja tapoja tehdä yhteistyötä. Suunnitteluryhmässä on edustus kaikista neljästä kimpasta ja yksittäisistä kirjastoista mukana on Sotkamo. Suunnitteluryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran marraskuun lopulla. KiTa-päivät järjestetään jatkossa kaksi kertaa vuodessa, seuraava KiTa-päivä pidetään Kalajoella. Kirjastonjohtajien verkostoitumistapaaminen pidetään jatkossa aina syyskuussa.

Kirjastossa tavataan – alueellinen yhteistyö. Heidi Karhun esitys.

Torstaina työskenneltiin fasilitaattori-kirjastonhoitaja Maija Karvosenojan ohjaamana ja mietittiin yhdessä mitä alueellinen kehittämistehtävä tarkoittaa, miten se näkyy kirjastoissa ja mitä siltä odotetaan. Yhteistyön pohjaksi syntyi viisi teemaa: Viestintä, tasa-arvoiset palvelut, verkostoituminen, koulutukset ja osallistaminen. Suunnitteluryhmä lähtee jatkotyöstämään ryhmätöiden koostetta ja sitä käytetään alueellisen kehittämistyön pohjana.

Katso koonti ryhmätöistä

Perjantaiaamun Jouni Pääkkölä aloitti pohdinnalla yleisten kirjastojen yhteisestä suunnasta. Voisiko meillä tulevaisuudessa olla yhteinen kehittämissuunnitelma, yhteinen asiakaspalvelutavoite, yhteinen osaamistavoite tai yhteinen Finna?

Yhteistyö! Jouni Pääkkölän esitys

Alueellisen eKirjasto-hankkeen hanketyöntekijä Raisa Laitala kertoi kuulumiset hankkeen etenemisestä ja sovimme yhdessä kirjastonjohtajien kanssa yhteisen eKirjaston tavoitteista ja perustamisesta. Alueellinen eKirjasto aloittaa näillä näkymin toimintansa helmikuussa 2019. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleisille kirjastoille on lähetetty erillinen kutsu sitoutua mukaan toimintaan.

Alueellinen eKirjasto Raisa Laitalan esitys

Merja Kummala-Mustonen piti Paljakassa hanke-infon ja tämän jälkeen hankkeita pohdittiin ryhmissä. Päivän saldona kotiin viemisiksi lähti yhteisiä hankeideoita muun muassa lasten, nuorten ja lapsiperheiden lukemaan innostamisen tueksi, kirjaston prosessien kehittämisestä ja suunnittelusta. Hankehakemukset tulee jättää viimeistään 3.12.18. Muistattehan jättää hakemukset ajoissa!

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista. Merja Kummala-Mustosen esitys

Muistathan liittyä postituslistalle! Lähetämme vielä tämän vuoden aikana uutiskirjeen suoraan kirjastojen sähköpostiin, mutta jatkossa tiedot kulkevat postituslistan kautta.

Syysterveisin
Heidi Karhu

Uutiskirje 4

Uutiskirje 4/2018
Alueellinen kehittämistehtävä Ake Oulu
Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastot

KiTa-päivien tunnelmia

Alueemme ensimmäinen KiTa- eli Kirjastossa Tavataan -päivä järjestettiin Oulussa 19.9.18. Koulutus- ja verkostoitumispäivään osallistui noin 60 kirjastolaista ympäri Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun. Päivän aikana osallistujat kiersivät rasteilla, joissa pääsivät tutustumaan muun muassa Iin kirjaston Pelastetaan iltasatu-hankkeeseen, Haapajärven tapahtuma-arkkuihin ja VR-laseihin. Kaikille osallistuneille on lähetetty palautelomake täytettäväksi, mutta ainakin suullisten kommenttien perusteella päivä oli antoisa, oli mukava päästä keskustelemaan kollegoiden kanssa ja rastien sisällöt olivat käytännön läheisiä. Olkaa kuulossa, seuraavan KiTa-päivän ajankohta ja paikka julkaistaan tammikuussa!

Kuvia KiTa-päivältä

Ake LaNu-työryhmä

Alueellinen lasten ja nuorten kirjastopalveluiden kehittämistyöryhmä, lyhyemmin Ake LaNu-työryhmä, kokoontui toisen kerran 25.9. Oulun pääkirjastossa. Työryhmän kokouksessa oli mukana Pohjois-Suomen aluehallintoviraston kirjastotoimen ylitarkastaja Merja Kummala-Mustonen, joka kertoi työryhmän jäsenille peruspalvelujen arviointiraportin tuloksista aiheella Kirjastopalvelut lasten lukemisen ja lukutaidon edistäjänä, peruspalvelujen arviointia. Valveen sanataidekoulun vastaava sanataideopettaja Anna Anttonen innosti työryhmän jäseniä elävöittämään ryhmäkäyntejä sanataiteen keinoin osiossaan Sanataidetta takataskussa: Ideoita ja maistiaisia kirjastolaisille. Kokouksessa esiteltiin myös Kirjastossa Tavataan -sivuja, kerrottiin Yhteisellä asialla – miten kirjasto voi tukea erityisopettajaa työssään -koulutuksen työpajojen annista ja päätettiin työryhmän tulevat tavoitteet. Lisää tietoa työryhmän toiminnasta ja suunnitelmista löytyy kirjastossatavataan.fi-sivuilta.

Muistathan liittyä postituslistalle! lähetämme vielä tämän vuoden aikana uutiskirjeen suoraan kirjastojen sähköpostiin, mutta jatkossa tiedot kulkevat postituslistan kautta.

Yhteistyöterveisin
Heidi Karhu

Uutiskirje 3

Uutiskirje 3/2018
Alueellinen kehittämistehtävä Ake Oulu
Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastot

Kirjastossa tavataan

Kesän aikana valmistui kaksi tärkeää asiaa: Toimintasuunnitelma 2018-2019 ja Kirjastossa Tavataan -sivusto. Toimintasuunnitelma perustuu kuuteen lähtökohtaan ja näitä lähdetään yhdessä toteuttamaan KiTa-päivänä ja Paljakassa.

Toivotamme teidän kaikki Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastojen henkilökunnan yhteinen sivuston käyttäjiksi. Osoite on helppo muistaa: www.kirjastossatavataan.fi.

Jatkossa sivustolta löytyvät alueen yhteiset asiat, esim. koulutuskalenteri, tietoa hankkeista, toiminnan esittelyä, uutiskirje ja materiaalipankki. Materiaalipankista kohdasta ”Eväitä opiskeluun” löytyy opetusmateriaaleja, joita asiakkaat voivat käyttää omatoimisesti. Kohdasta ”Kirjastoille” puolestaan löydät julisteita, jaettavia materiaaleja ja opetusmateriaaleja. Lisäämme sivustoille aineistoa pikkuhiljaa. Jotta saat parhaiten tiedon kaikista näistä asioista, suosittelemme liittymistä sivuston postituslistalle.

Myös sinun kirjastosi voi tuottaa sivustolle aineistoa. Alueella tapahtuu-osioon kaivataan kuulumisia ja alueen omia toimittajia. Onko teillä menossa yhteishanke toisen kunnankirjaston kanssa, tarvitsetteko alustan hankkeen aineistoille? Tuottaako kirjastosi kaikille hyödyllisiä mainosjulisteita? Laita näistä viestiä yhteydenottolomakkeen kautta.

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjaston työntekijä, KiTa-päivä on juuri sinulle

Keskiviikkona 19.9 järjestetään KiTa-päivä. Tunnetko kirjastokaverisi ympäri Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun? Onko alueellinen kehittämistehtävä sinulle vielä outo asia? Tule mukaan verkostoitumaan, jakamaan osaamistasi ja vinkkejäsi, tutustumaan uusiin työkavereihin. Mukana muun muassa Pike-kirjastojen tuunausvinkit, Iin kirjaston Pelastetaan iltasatu ja loppuhuipennuksena Iikka Kivi!

Nyt kaikki ilmoittautumaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kirjastojen henkilökunnan verkostoitumis- ja koulutuspäivään. Voit osallistua myös vain osaan päivästä. Sovithan osallistumisestasi esimiehesi kanssa.

Alueen kirjastonjohtajien verkostoitumistapaaminen

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastonjohtajien oma verkostoitumistapaaminen järjestetään 3.-4.10 Paljakassa. Virallinen ohjelma ja ilmoittautuminen julkaistaan syyskuun alussa, ole siis kuulolla! Päivien aikana muun muassa mietitään mitä alueellinen kehittäminen tarkoittaa oman kirjaston kannalta ja miten voisimme lisätä yhteistyötä, sovitaan yhteisen ekirjaston budjetista ja suunnitellaan hankehakemuksia. Ennakkotehtävänä voitte jo nyt miettiä yhdessä kirjastojenne henkilökunnan kanssa hankeideoita, joita voisitte lähteä yhdessä muiden alueen kirjastojen kanssa hakemaan. Tämän vuoden hankehaussa etusijalla on varhaiskasvatus ja monilukutaito.

Syksyn koulutukset

Syksyn täydennyskoulutukset löytyvät Kirjastossa Tavataan -sivuston ylävalikosta kohdasta Koulutuskalenteri. Koulutuksia järjestetään Oulussa, Kajaanissa ja Nivalassa. Osa koulutuksista lähetetään etänä. Keväällä tehty täydennyskoulutuskyselyn kooste löytyy oheisesta linkistä. Täydennyskoulutuskysely toimii pohjana vuoden 2018-2019 täydennyskoulutussuunnitelmalle. Digikoulutuksen, mediakasvatuksen ja sisältökoulutuksen tarve korostui kyselyssä ja niihin panostetaan tulevissa koulutuksissa. Taydennyskoulutuskysely2018

Alueellisen lasten ja nuorten kehittämistyöryhmä kokoontui ensimmäisen kerran Oulussa 4.6. Muistion löydät työryhmän sivulta.

Alueellisen e-kirjasto-hanke on päässyt hyvään vauhtiin hanketyöntekijä Raisa Laitalan johdolla. Ohjausryhmä kokoontui ensimmäisen kerran 23.8. Ohjausryhmässä Kiri- ja Tiekkö-kimppoja edustaa Kirsi Nahkanen, OUTI-Kirjastoja Minna Halonen ja Kainet-kirjastoja Päivi Ojala, Oulusta mukana ovat Heidi Karhu ja Jouni Pääkkölä sekä teknistä ja markkinointiosaamista tuovat Soile Hirvasniemi, Maria Holappa ja Johanna Varanka. Syyskuussa Raisa vierailee kimppojen kokouksissa ja Paljakassa jatketaan neuvotteluja.

Vinkkaamo on nyt myös Youtubessa! Instagramin vinkkien lisäksi Youtubesta löytyy vinkkausvideoita. Etsimme päivittäjiä molempiin kanaviin. Päivitystunnukset voi pyytää: elina.kauppila@ouka.fi.

Valtakunnallisia kuulumisia

Kaikki kehittämistehtävää hoitavat kirjastot on kutsuttu 4.-5.9 Opetus- ja kulttuuriministeriön kuulemistilaisuuksiin, joissa keskustellaan miten ensimmäinen vuosi lähtenyt käyntiin ja suunnitellaan seuraavaa vuotta. Oulusta tapaamiseen osallistuvat kirjastopalvelujohtaja Jouni Pääkkölä ja kirjastopalvelupäällikkö Heidi Karhu. Valtakunnallinen kehittämisyksikkö puolestaan on kutsunut kaikki ake-koordinaattorit Pasilaan 6.9, aiheena tuolloin on etälähetykset ja ake-toiminnan kuulumiset. Oulusta osallistuvat Heidi Karhu, Elina Kauppila, Riikka Sirviö ja Jenni Kemppinen.

Muistathan liittyä postituslistalle! lähetämme vielä tämän vuoden aikana uutiskirjeen suoraan kirjastojen sähköpostiin, mutta jatkossa tiedot kulkevat postituslistan kautta.

tapahtumarikasta syksyä
Heidi Karhu

Sivusto on rakenteilla

Kirjastossa Tavataan -verkkosivusto on rakenteilla kesän ajan. Sivujen sisällöt ovat siis puutteellisia ja muutoksiakin saattaa vielä matkan varrella tulla.

Uutiskirje 2

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastoille tehty täydennyskoulutuskysely päättyi ja tuloksista saatiin hyvä pohja tämän ja ensi vuoden koulutussuunnitelmalle. Digikoulutuksen, mediakasvatuksen ja sisältökoulutuksen tarve korostui kyselyssä ja niihin panostetaan tulevissa koulutuksissa. Koulutussuunnitelmaa käsitellään syksyllä kirjastojohtajien tapaamisessa.

Syksyllä järjestettäviä koulutuksia.

Kirjaston monimuotoinen asiakaskunta -koulutuksesta tuli paljon hyvää palautetta. Koulutustallenne löytyy osoitteesta https://kirjasto.adobeconnect.com/pfi76heny5hr/ .

Alueellisen lasten ja nuorten kehittämistyöryhmä kokoontui ensimmäisen kerran Oulussa 4.6. Syksyn uutiskirjeessä kerrotaan tarkemmin työryhmän tapaamisesta.

Kirjaston ja vankilakirjaston yhteistyö on edennyt Oulun vankilan osalta hyvin; kirjastossa on tehty kokoelmatyötä OAMK:n opiskelijoiden toimesta ja kirjastojärjestelmä saatu käyttöön. Valtakunnallisen vankilakirjastotyöryhmän kanssa on kokoonnuttu säännöllisesti ja toukokuun lopussa kokoonnuttiin Monikielisen kirjaston ja rikosseuraamuslaitoksen henkilökunnan kanssa Helsingissä.

Alueemme kirjastojen kohtaamispaikka verkossa eli Kirjastossa Tavataan -sivusto on rakenteilla. Löydät sen jo nyt osoitteesta https://kirjastossatavataan.fi/, mutta sisältö ja ulkoasu ovat puutteellisia. Verkkosivuille tulee mm. ajankohtaista tietoa alueemme kirjastoista, materiaalipankki sekä koulutuskalenteri. Tiedotamme kun sivusto on valmis.

Vinkkaamo Instagramissa on alueemme kirjastojen yhteinen vinkkauskanava. Vinkkaamo kasvattaa suosiotaan, seuraajia on jo yli 450. Päivittäjiä on Vinkkaamon ringissä jo oikein mukavasti, mutta lisää mahtuu mukaan. Päivitystunnukset voi pyytää: elina.kauppila (at) ouka.fi.

Kaunista kesää toivottaa

Heidi Karhu
Kirjastopalvelupäällikkö
Oulun kaupunginkirjasto