Uutiskirje 8/2019 – mitä kuuluu mediakasvatus?

Luova luokka -seminaari Oulussa

Tule mukaan Pohjoisen Mediakasvatuksen päätapahtumaan, Luova luokka –seminaariin 20.-21.11.2019. Seminaari tarjoaa upeita luentoja ja toiminnallisia työpajoja, joissa pääset itse kokeilemaan päivien teemoihin liittyviä sisältöjä. Ensimmäisen päivän teemana on pelillisyys ja pelikasvatus. Toisena seminaaripäivänä uppoudutaan mediakasvatukseen erityisesti elokuvan näkökulmasta. Voit osallistua yhtenä tai kahtena päivänä tai seurata luentoja etänä. Ilmoittaudu pian, työpajat täyttyvät vinhaa vauhtia!

Emma1234

Emma1234-peli on tehty kouluikäisille lapsille. Pelissä ratkaistaan somemysteeriä: kuka levitää luokassa valheita. Sitä pelaamalla pääsee miettimään, onko kaikki somessa sitä, miltä se näyttää ja millaisia seurauksia erilaisilla valinnoilla voi olla.

Finna luokkahuone

Finna Luokkahuone on Finna.fin materiaaleista räätälöityjä opetusmateriaaleja, joita myös kirjastolaiset voivat käyttää.  Vastuullinen tiedonhaku sekä tutkiva ja luova työskentely ovat opetuksen ytimessä yhdessä monilukutaidon kanssa. Finna.fi-hakupalvelussa voit opettaa turvallista ja eettistä tiedonhakua ja -hallintaa innostavasi.

 

Etäkahvit

Tule mukaan etäkahveille! Joka kuun keskimmäinen keskiviikko klo 9.30. Lisätiedot täällä. Syksyn aikataulu ja aiheet:

  • 16.10. AVI:n kehittämishankkeet ja Ake-toiminnan hakemus vuodelle 2020.
  • 13.11. Asiakasraadit, asiakkaiden osallistaminen ja kuulemistilaisuudet.
  • 11.12. Uudet e-palvelut. Mukana myös Ritva Nikola.

 

Kirjastonjohtajat Rokualla

Alavieskan kirjastonjohtaja Ulla-Mari Kivi oli mukana, kun Ake-alueen johtajat kokoontuivat Rokualle koulutus- ja kokouspäiville. Lue Ulla-Marin matkaraportti. Rokua-päivien esitykset löydät koulutusarkistosta.

 

Alueellinen eKirjasto

Tule jakamaan ideoita yhteisen eKirjaston sisältöjen markkinointiin 12.11.2019 Oulussa järjestettävään  koulutukseen. Koulutus on tarkoitettu kaikille käytännön asiakaspalvelutyötä tekeville kirjastolaisille Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueella ja siitä on hyötyä kaikessa kirjaston markkinoinnissa. Aamupäivällä keskitytään asiakasmarkkinointiin ja asiakaskokemuksen luomiseen luennon ja yhteisen pohtimisen kautta. Iltapäivällä on toiminnallinen ideointityöpaja, jossa ideoidaan e-aineistojen markkinointitapoja palvelumuotoilun avulla. Aamupäivän osuuteen on mahdollista osallistua myös etänä ja se tallennetaan. Tarkempi ohjelma ja ilmoittautuminen täällä.

Alueellinen eKirjasto -hankkeen loppuraportti on julkaistu. Hankeaikana 1.7.2018 – 30.6.2019 luotiin Kainuun ja Pohjois – Pohjanmaan kirjastoille yhteiset e-aineistot sisältävä alueellinen eKirjasto. Hanke sai kirjastotoiminnan kehittämisrahoitusta Pohjois-Suomen Aluehallintovirastolta avustusta 47 700 €. Alueellinen eKirjasto -hankkeessa käynnistetty laaja kirjastokimppa- ja maakuntarajat ylittävä yhteistyö on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja askel kohti valtakunnallista yhteistyötä e-aineistojen suhteen.

Yleisten kirjastojen konsortio järjesti 18.9. Yhteiseen e-kirjastoon -koulutuspäivän, jonka tallenteet ovat katsottavissa Kirjastokaistalla. Päivän aikana mm. Sakari Nurmela ja Marja Hjelt kertoivat tilastodataa kirjastojen e-palveluiden käytöstä ja kokoelmista, Jesper Klein Ruotsin valtakunnallisesta e-kirjastostrategiasta, Johanna Selkee selvitti hallinnollista puolta ja Minna Männikkö kertoi yhteisestä ponnistuksestamme eli alueellisesta eKirjastosta. Tilaisuuden lopuksi oli paneelikeskustelu, jossa keskusteltiin yhteisestä e-kirjastosta monista eri näkökulmista.

 

DIGIDIGI

Digiohjaajan koulutuksiin syyskuun puolivälissä osallistui yhteensä 120 henkilöä sekä paikanpäällä Oulussa, Ylivieskassa, Kajaanissa että etänä. Iltapäivän koulutuksen diat löydät täältä. Muistattehan hyödyntää myös itseopiskelumateriaaleja.

Lisää digikoulutusta on luvassa yleisten kirjastojen digihankkeessa, joka on ottanut askeleen eteenpäin. Timo Kuru aloitti työt informaatikkona Oulun kaupunginkirjastossa 1.10. Hankkeen rahoituskausi on vuoden 2020 loppuun saakka.

Timo Kuru.

Digipalvelulaki velvoittaa myös kirjastoja. Lain mukaan kirjastoillakin on velvoite auttaa asiakkaita omien sähköisten palveluiden käytössä niin pöytäkoneella kuin mobiilisti. Valtionvarainministeriö on julkaissut eOppiva-koulutuksen, joka johdattaa lain velvoitteisiin. Digituen valtakunnallinen koordinointi on Väestörekisterikeskuksen (vuoden 2020 alusta Digi- ja väestötietoviraston) vastuulla. Digitukea antavat myös erilaiset järjestöt ja hankkeet, joiden toivotaan verkostoituvan maakunnallisesti. Kirjastojen toivotaan osallistuvan verkoston toimintaan omien palvelujensa neuvonnalla ja tiedonhaussa opastamalla, sekä tarjoamalla tilojaan muiden neuvojien käyttöön. Väestörekisterikeskuksen uusimmassa uutiskirjeessä on ohjeita digitukea antaville ja ajankohtaisia uutisia aiheesta. Voit tilata Väestörekisterikeskuksen  uutiskirjeen omaan sähköpostiisi ja pysyt hyvin perillä tulevan Digi- ja väestötietoviraston ohjeista ja uutisista.

Kirjastokaistan koulutuskanavalta löytyvät Tampereen Digituki 2019 -verkostotapaamisen tallenteet.  Tapahtumassa oli useita mielenkiintoisia esiintyjiä, nostan esille pari tärppiä:  Väestörekisterikeskuksen ajankohtaisten digikuulumisten yhteydessä esiteltiin Digitukijan eettiset ohjeet, jotka voit tulostaa VRK:n Digituki-sivuilta suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja pohjoissaameksi. Sivustolta löytyy myös tietoa digituen kehittämisestä valtakunnalliseksi ja tulostettava Digituen juliste. Materiaaleja on luvassa lisää ensi vuoden puolella, kun VRK:n nimi muuttuu Digi- ja väestötietovirastoksi. Toisena tärppinä käykää katsomassa Päivi Litmanen-Peitsalan puheenvuoro Yleisten kirjastojen digihankkeesta eli kirjaston asiakaspalvelun minimisuosituksista ja verkostoituvan toimintatavan vahvistamisesta, jos se ei ole jo selvää pässinlihaa. Tallenteen kesto on noin 18 minuuttia eli sen ehtii vilkaista työn lomassa.

Digivirta-seminaari johdattaa yleisön ymmärtämään, miksi IT-taidot ovat tärkeä osa työelämän perustaitoja. Aamupäivän aikana kuullaan tekoälyn mahdollisuuksista alan asiantuntijoiden kertomina, luodaan katsaus hankemaailmaan ja tutustutaan Digitutor-malliin, jolla kehitetään tuotannon työntekijöiden IT-osaamista. Tapahtumaan voi osallistua paikan päällä tai etäyhteyden kautta.

Ruskaterveisin,
Heidi ja Ake-tiimi

ps. Seinäjoki-Tampere -tutustumisreissulla on vielä tilaa! Tarkemmat ilmoittautumisohjeet ja aikataulut täältä.