Nyt kun kirjastot ovat suljettu asiakkailta, monissa kirjastoissa on alettu miettiä henkilökunnan lisäkoulutusmahdollisuuksia. Olen Digihankkeen puitteissa kerännyt teille tähän listauksen muutamista hyvistä resursseista, joilla voitte parantaa digiosaamistanne.
Aivan aluksi kannattaa tutustua huolellisesti DVV:n Digituen eettiseen ohjeistukseen. Ohjeistus pyrkii yksinkertaisesti esittämään miten jokaisen digiopastus tilanteen tulisi sujua. Mitä sekä opastajan että opastettavan tulisi ottaa tilanteessa huomioon.
Tästä onkin hyvä jatkaa DVV:n uuteen 30 minuutin mittaiseen kurssiin, jolla käydään tarkemmin läpi digiopastamisen sisältöä ja käytäntöjä. Digitukitaitoja tuenantajille kurssi on loistava paikka aloittaa kaiken tasoisille digitukijoille.
Samalla eOppiva-sivustolla on myös monia muita hyödyllisiä kursseja. Iso osa kursseista on kaikille avoimia ja laadukkaita. Kaikki eivät liity aina digi aiheeseen, mutta koskettavat muuten kirjastotyötä. Voin suositella vilkaisemaan sivustoa tarkemmin.
Kannattaa tutustua Ylen Digitreenien kattavaan sivustoon. Peruskurssin läpikäyminen voi helpottaa omaa työntekoa ja antaa näkemyksen siitä minkälaista sisältöä sivustolla on. Kun olet itse käynyt kurssia läpi tai lukenut artikkeleita osaat paremmin ohjata asiakkaat digitreenien äärelle. Uskoisin, että on helpompi ohjata ja suositella sivustoa, jota on itse käyttänyt.
Kirjastojen toiminta somessa tulee kasvamaan ja monipuolistumaan tämä keväänä valtavasti. Tästä olen aika varma. Siksi ehdotan teille live lähetysten teon opettelua. Lahden AKE on tehnyt helpon ohjeen live-lähetysten tekoon kirjastoille.
Ylen sivuilla on monta hyvää artikkelia media- ja digitaidoista. Ylellä on myös useita asiaohjelmia ja videoita digi- ja media-aiheista. Muun muassa, Media- ja digitaidot Eväitä nykyajan tietotulvassa navigoimiseen.
Laajentamalla tietopohjaasi parannat samalla itseluottamustasi digiopastajana. Meitä oppijoita on monenlaisia. Näiden linkkien avulla voit aloittaa ihan perusasioista ja käytännön vinkeistä tai laajentaa tietopohjaasi isojen kuvioiden avulla. Sinun ei tarvitse tietää kaikesta kaikkea, mutta opiskele niin paljon, ettei digiopastaminen enää pelota sinua. Asiakkailla voi olla helppoja tai vaikeita kysymyksiä, mutta pääasia on, että sinä luotat itseesi etkä luovuta suurienkaan haasteiden edessä.
Timo Kuru
Yksi kommentti artikkeliin ”Opiskele digiä”
Kommentointi on suljettu.