Alueelliset kehittämistehtävää hoitavat kirjastot ovat yhdessä valtakunnallisen kehittämistehtävän kanssa ovat suunnitelleen viime syksystä lähtien sähköistä oppimisympäristöä yleisten kirjastojen henkilökunnan osaamisen lisäämiseksi. Oppimisympäristöä käytetään osana kirjastojen täydennyskoulutusta, ja sen avulla tuetaan omatoimista ja pitkäjänteistä osaamisen kehittämistä.
Liboppi on alun perin Turun Aken kehittämä ja yhä ylläpitämä oppimisympäristö. Se on rakennettu Moodle-alustalle, joka on ilmainen, avoimen lähdekoodin oliopohjainen virtuaalinen oppimisalusta. Sitä käytetään useissa suomalaisissa korkeakouluissa. Alustan valinnasta ja ylläpidosta on tehty PowerPoint-esitys.
Liboppiin voi tehdä jo nyt käyttäjätunnuksen ja tutustua oppimisympäristöön. Ensi vuodelle tuotetaan kaikille kirjastolaisille yhteinen oppimiskokonaisuus. Tavoitteena on, että kaikki kirjastoissa työskentelevät suorittavat kyseisen verkkokurssin ensi vuoden aikana.
Verkkokurssin aiheeseen voi jokainen kirjastossa työskentelevä olla mukana vaikuttamassa. Äänestä alla olevista aiheista oma suosikkisi. Äänestysaika on 22.6. – 31.8, ja aiheet ovat seuraavat:
- Asiakaspalvelun perusteet: Erilaisten asiakasryhmien kohtaaminen ja kulttuurisen vuoropuhelun edistäminen.
- Kokoelmat ja sisällöt: Kokoelmat asiakaspalvelussa: painetusta aineistosta digimediaan, hallitse kokonaisuus ja suosittele asiakkaalle.
- Mediakasvatus ja monilukutaito: Informaatiolukutaito eri kanavissa, tiedontulkinta ja muuttuva informaatioympäristö.
- Oppimaan oppiminen: Itsetuntemus ja oman osaamisen kehittäminen, minä oppijana.
- Palvelusuunnittelu ja palvelumuotoilu: Muotoile kirjaston palvelut vastaamaan asiakkaiden tarpeita.
- Pelit ja virtuaalitodellisuus: Pelikulttuuri ja pelit kirjastojen kokoelmissa ja palveluissa, VR ja AR.
- Saavutettavuus ja hakeutuvat kirjastopalvelut: Kirjastopalvelujen saavutettavuus verkossa, tilassa ja hakeutuen, selkokielinen viestintä.
- Tapahtumatuotanto ja markkinoint: Kirjastojen tapahtumatuotanto, ja niihin liittyvä viestintä ja markkinointi monikanavaisesti.
- Tekijänoikeus ja lainsäädäntö: Kirjastot ja tekijänoikeus, tekijänoikeus verkossa ja tilassa.
- Tiedonhaku ja tiedonlähteet: Verkkotiedonlähteet, hakukoneet ja tietokannat osana neuvontatyötä.
- Työhyvinvointi: Miten huolehdin omasta jaksamisesta ja olen mukana luomassa hyvinvoivaa työyhteisöä.
Eniten ääniä saanut aihe valitaan yhteiseksi ensi vuoden oppimiskokonaisuudeksi. Äänestys toteutetaan kaikilla AKE- alueilla samaan aikaan ja osallistujien kesken arvotaan palkintoja. Kyselyn järjestää ja vastaukset käsittelee Liboppi-toimituskunta, jossa Oulun Ake-alueen edustajana toimii Mikko Paajala.