Iin kirjasto ja koulut yhdessä Minna Canthin jalanjäljillä

Iin kirjastossa pyörähti syksyllä 2019 käyntiin AVI:n rahoittama hanke Minna Canthin jalanjäljillä – tasa-arvon edistäminen kirjallisuuden ja taiteen keinoin. Hankkeen yksi osa-alue keskittyy kirjaston ja koulun väliseen yhteistyöhön. Tavoitteena on kehittää kirjaston, kirjastoauton ja alakoulujen välistä yhteistyötä sekä lisätä lasten kriittistä lukutaitoa ja edistää lukuharrastusta. Alakouluyhteistyö kestää huhtikuun 2020 loppuun.

Hankkeen aikana kaikissa Iin alakoulujen 4. luokissa toteutetaan ilmiöoppimiseen liittyvä projekti. Hanketyöntekijänä toimiva kirjastonhoitaja on mukana luokkien projekteissa. Ne suunnitellaan yhteistyössä opettajien kanssa tukemaan opetussuunnitelman sisältöjä. Kirjastonhoitaja käy projektin aikana luokissa läpi tiedonhankinnan ja tutkimuksen perusprosessia. Luokat käyvät kirjastossa ja luokissa vierailee tietokirjailija. Lisäksi kirjaston ja koulujen henkilökunnalle järjestetään yhteinen monilukutaitoon liittyvä koulutus.

Viimeisillä yhteistyökouluilla projektit aloitetaan hiihtoloman jälkeen. Yhteistyön aikana luokissa on ollut iloinen tekemisen meininki. Oppilaat ovat innostuneet projektien tekemisestä. –Tänään tehdään taas kirjastoprojektia! hihkaistaan luokasta. Kirjoja, muistiinpanoja ja läppäreitä nostellaan pöydille. Opettajilta on tullut positiivista palautetta ja samankaltaista yhteistyötä halutaan tehdä kirjaston kanssa jatkossakin.

Miksi valitsit tämän henkilön tutkittavaksi? Mistä etsit tietoa ja oliko sitä vaikea löytää? Kysymyksiä satelee posterin esittelijälle. Projektissa lopputulos ei ole tärkeintä vaan matka, joka siihen on kuljettu.

Sankaritarinoita ja tiedonhakua

Luokkien projekteissa suunnataan sankaritarinoiden jäljille. Liikkeelle lähdetään tutustumalla yhteen vaikuttavaan henkilöhahmoon, Minna Canthiin. Hänestä kertovan lasten tietokirjan lukemisen lomassa tehdään kirjaan liittyviä tiedonhaku- ja ilmaisutaitoharjoituksia. Sen jälkeen oppilaat tutustuvat erilaisten sankaritarinoiden värittämiin lasten tietokirjoihin. Jokainen valitsee kiinnostavan henkilön, josta lähtee etsimään tietoa.

Tiedon jäljille suunnataan tutustumalla aluksi tiedonhankinnan eri vaiheisiin. Tiedontarpeet muutetaan asiasanoiksi ja ajatuskartoiksi. Tiedonlähteinä käytetään kirjallisuutta ja nettiä. OUTI-verkkokirjasto tulee tutuksi ja varatut kirjat noudetaan kirjastosta tai kirjastoautosta samalla, kun käydään kirjastoseikkailussa. Siinä oppilaat tekevät tableteilla Actionbound-sovelluksen avulla tehtäväradan, jossa tutustutaan kirjaston, verkkokirjaston ja tietokirjojen käyttöön.  –Mukavaa ja samalla oppii, toteaa eräs seikkailija.

Tutkivaa nettilukemista

Tutkivan nettilukemisen opettamiseen saadaan vinkkejä akatemiatutkija Carita Kiilin koulutuksesta. Huomiota kiinnitetään tehtävän vaiheistamiseen. Oppilaat suunnittelevat tiedonhakuaan ja arvioivat nettitekstien luotettavuutta. Hakukoneen antamia tuloksia luettaessa tehdään ennakoivaa arviointia. Satunnaisen klikkailun sijasta opetellaan kiinnittämään huomiota hakutuloksen otsikkoon, verkkosoitteeseen ja esittelytekstiin: mitä ne kertovat linkin hyödyllisyydestä ja kannattaako sivua edes avata.

Näkökulmia taustatyön tekemiseen ennen kirjoittamista kuullaan tietokirjailijavierailuilla. Luokissa vierailee Jenni Räinä tai Leena Virtanen. Oppilaat pääsevät kurkistamaan monipuolisesti kirjoittamisen ammattilaisten arkeen, sillä molemmat vierailijat ovat myös toimittajia.

Pitkäjänteisen projektin lopuksi eri lähteistä löydetty tieto työstetään sovittuun muotoon. Samalla harjoitellaan lähteiden merkintää. Tutuksi tulee kirjava joukko taiteilijoiden, kirjailijoiden, urheilijoiden, tubettajien, tähtitieteilijöiden ja muiden sankareiden tarinoita.

Marita Turtinen 
Kirjastonhoitaja
Iin kunnankirjasto
marita.turtinen(at)ii.fi