Digihanke: syksy ja itseopiskelu

Olemme kirjastoissa päässeet korona-kevään erikoistilanteesta takaisin normaalimpaan olotilaan. Asiakaspalvelun ja digituen osalta on voimassa vielä turvavälien ja hygieniasääntöjen noudattaminen. Digituen antajalla onkin nyt oiva tilaisuus harjoitella opastamaan asiakasta ilman, että koskee asiakkaan laitteeseen tai tekee hänen puolestaan. Tämä on sitä paljon puhuttua käsien päällä istumista, kun asiakas tekee itse. Keväällä annettiin paljon etädigitukea puhelimitse ja huomattiin kuinka vaikeaa se on. Asiakkaan kannalta kuitenkin tuki, jossa hän saa itse tehdä, oppia ja oivaltaa on kaikkein parasta tukea. Meillä on onneksi kirjastoissa hyvä tilanne asiakaspalvelutaitojen puolesta, asiakasta osataan ja halutaan auttaa parhaan taidon mukaan. Digitukiasiakkaan kohtaamista käytiin läpi keväällä webinaarissa ja lisää tulee vielä syksyllä.

Tästä päästäänkin siihen mitä Digihanke tarjoaa alueelle loppuvuodesta. Aloitamme syksystä toisen kierroksen Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastoissa. Käymme läpi digituen pakettien asioita kuntakohtaisesti läpi, lisäksi kaikissa kirjastoissa pidetään Digitukiasiakkaan kohtaaminen -työpaja, jossa päästään harjoittelemaan erilaisia digituen tilanteita monenlaisten asiakkaiden kanssa. Totta kai keskustelemme myös siitä miten digituen antaminen kirjastoissa on muuttunut Koronan vuoksi ja miltä tuki tulee näyttämään tulevaisuudessa. Käyntien lisäksi jatkamme webinaarien pitämistä 4.9. alkaen kahden viikon välein perjantaisin kello 13-14. Kalenterikutsut on lähetetty kirjastoihin ja johtajille, jakakaa ne myös koko henkilökunnalle. Sovitut koulutukset pidetään etänä, jos korona-linjaukset siihen syksyllä pakottavat.

Jos et keväällä päässyt webinaareihin mukaan tai haluat kerrata niiden sisältöjä löytyvät kaikki webinaarit ja lisämateriaalit Google Drivesta tästä linkistä. Lisäksi jo aiemmin uutiskirjeessä olleet itseopiskelulinkit kannattaa muistaa, löydät opiskele digiä tämän linkin takaa. Kaikki ovat varmaankin jo kuulleet, että syksyllä muuttuva lainsäädäntö saavutettavuudesta tuo kirjastoille uusia haasteita nettiin tuotettavan materiaalin suhteen. Kannustaisin jokaista kirjastoa tutustumaan lainsäädännön tuomiin muutoksiin jo näin kesällä, etteivät ne syksyllä yllätä. Muun muassa Celialla on hyviä ohjeita saavutettavuudesta tiedostoissa. Pääset tästä linkistä Celian sivuille.

Timo Kuru.Hyvää ja lämmintä kesää kaikille. Nähdään sitten syksyllä
Timo Kuru