Open Space -työpaja

Digidigi Kalajoella

Alueellinen kehittämistehtävä Ake Oulu
Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastot

Kita-päivä kalajoella 9.5.2019

Kevään Kirjastossa tavataan –päivä järjestettiin Kalajoella, uudessa hienossa pääkirjastossa. Paikalla oli 125 kirjastoammattilaista Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta.

Päivän aloitti Kalajoen kirjaston palvelupäällikkö Joni Rahja, joka toivotti osallistujat tervetulleiksi. Hän kertoi Kalajoen kirjaston uudesta pääkirjastosta, joka on kaupungin keskustassa. Sijainti ja lisääntyneet aukioloajat ovat kaksinkertaistaneet asiakasmäärät ja lainausmäärät ovat kasvaneet neljänneksellä. Asiakkaat ovat ottaneet myös uudet lainaus- ja palautusautomaatit omakseen, yli 60 % aineistosta lainataan automaatilla. Tämä on mahdollistanut myös henkilökunnan työtehtävien siirtämisen rutiineista kirjastoammatillisiin tehtäviin.3D-tulostettu esine kädessä

Kirjastoon päästiin myös tutustumaan. Ja uudet toiminnot, kuten Virta-Sali, jossa voi järjestää tapahtumia sekä kahvila, varattava monitoimitila, 3D-tulostin ja avovarasto, herättivät ihastusta.

Digidigi-teeman ensimmäinen puhuja oli Jari Laru Oulun Yliopistolta, joka puhui tekoälyn ja tukiälyn nykyisistä mahdollisuuksista ja tulevaisuuden potentiaalista. Herättävä puheenvuoro, josta riitti puhetta lounaalla.

Seuraava puhuja, Päivi Litmanen-Peitsala toi digiä jo lähemmäs käytännön kirjastoarkea. Hän kertoi, mitkä ovat Yleisten kirjaston neuvoston suositukset annettavasta digituesta sekä tulevasta Ake-kirjastoille myönnettävästä erillismäärärahasta, jolla on tarkoitus määritellä asiakkaille annettavan digituen osaamistarpeet ja järjestää koulutusta kirjastojen henkilökunnalle. Hanke kestää syksystä ensi vuoden loppuun.

Päivi Litmanen-Peitsala puhumassa yleisölle

Pikaporinoissa oli nopeita puheenvuoroja. Ritu Nikola kertoi syksyn Ake-alueelle järjestettävistä digiohjaamiskoulutuksista. Riikka Sirviö kertoi, minkälaista digiopastusta Oulun kaupunginkirjasto on järjestänyt viime aikoina, Anne Ollanketo maakunnallisen digitukipilotin viimeisistä kuulumista ja Kari Rönkä hyvin käytännönläheiset toimintaohjeet digituen antamisesta.

Työpajan aiheita paperilapuillaIltapäivän viimeinen osio oli Laura Similän fasilitoimat open space –työpajat. Ryhmäkeskustelujen aiheena olivat osallistujien päättämät. Aiheita oli laidasta laitaan, mm. puhuttiin digituen antamisen mahdollisuuksista pienissä kirjastoissa, osaamistarpeista ja jopa siitä, onko digituki kirjaston tehtävä.

Kokonaisuutena koulutuspäivää pidettiin ajatuksia herättävänä. Päivän mittaan lähestyttiin korkealentoisesta tulevaisuuden visiosta koko ajan sitä, mitä digituki tarkoittaa jokapäiväisessä kirjastotyössä ja mitä se vaatii meiltä kirjastoammattilaisilta.

Koulutuksen esitykset ovat katsottavissa koulutusarkistossa.