Alueelliseen kehittämistehtävän yksi tavoite on edistää alueen kirjastojen keskinäistä yhteistyötä. Yksi osa tätä on tutustua kirjastojen toimintaan tutustumiskäynneillä. Oulun Ake-työryhmä kiertää jokaisessa alueen kunnassa seuraavan parin-kolmen vuoden aikana. Tiimin jäsenet Riikka Sirviö, Ritu Nikola ja Mikko Paajala aloittivat kierroksen juhannusviikolla maanantaina 17.6. käymällä Reisjärvellä ja Haapajärvellä. Tiistaina olivat vuorossa Pyhäjärvi, Kärsämäki ja Pyhäntä.
Espanjalainen inkvisitio iskee!
Oikeasti ei iske. Tutustumiskäyntien tarkoitus ei ole arvostella kirjastojen toimintaa vaan antaa Oulun toiminnalle kasvot, laskea kommunikoinnin kynnystä ja pohtia Ake-toiminnan onnistumista, tulevaisuuden suuntaa ja kehittämistä.

Kärsämäen kirjaston yhteispalvelupiste
Digihanke tulee
Yleisten kirjastojen neuvoston digituen suosituksesta keskusteltiin paljon ja kerroimme Oulussa alkavassa digihankkeesta, joka kestää vuoden 2020 loppuun. Hankkeeseen palkataan syksyllä 2019 hanketyöntekijä, joka jalkautuu myös alueen kirjastoihin. Hankkeessa autetaan kirjastojen henkilökuntaa kehittämään omia digitaitoja, kannustetaan heitä ottamaan käyttöön erilaisia digiopastamisen muotoja kirjaston palveluna sekä vahvistetaan AUTA-hankkeen yhteydessä luotua toimintamallia Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueella. Olennaisinta on, että kirjastojen henkilökunta osaa opastaa asiakkaita käyttämään kirjastojen tarjoamia sähköisiä palveluja, mm. verkkokirjastoa, e-aineistoja ja Celiaa.
Kiertävä sirkus jatkuu syksyllä
Reissun suurimmat onnistumiset olivat verkostoitumista ja tiedonvaihtoa. Tunsimme olomme tervetulleiksi ja jalkautuminen koettiin ilmeisen tärkeäksi kaikissa kirjastoissa. Kirjastojen henkilökunta sai tiivistetyn käsityksen AKE-työstä. Me AKE-tiimiläiset saimme tarkempaa tuntumaa alueen henkilökuntaan ja kirjastoihin, joissa toimintaympäristöt ovat erilaisia ja asioita tehdään erilaisista lähtökohdista.
Tutustumiskäynnit jatkuvat elokuussa, jolloin vuorossa ovat Siikalatva ja Haapavesi.