Uutiskirje 3

Uutiskirje 3/2018
Alueellinen kehittämistehtävä Ake Oulu
Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastot

Kirjastossa tavataan

Kesän aikana valmistui kaksi tärkeää asiaa: Toimintasuunnitelma 2018-2019 ja Kirjastossa Tavataan -sivusto. Toimintasuunnitelma perustuu kuuteen lähtökohtaan ja näitä lähdetään yhdessä toteuttamaan KiTa-päivänä ja Paljakassa.

Toivotamme teidän kaikki Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastojen henkilökunnan yhteinen sivuston käyttäjiksi. Osoite on helppo muistaa: www.kirjastossatavataan.fi.

Jatkossa sivustolta löytyvät alueen yhteiset asiat, esim. koulutuskalenteri, tietoa hankkeista, toiminnan esittelyä, uutiskirje ja materiaalipankki. Materiaalipankista kohdasta ”Eväitä opiskeluun” löytyy opetusmateriaaleja, joita asiakkaat voivat käyttää omatoimisesti. Kohdasta ”Kirjastoille” puolestaan löydät julisteita, jaettavia materiaaleja ja opetusmateriaaleja. Lisäämme sivustoille aineistoa pikkuhiljaa. Jotta saat parhaiten tiedon kaikista näistä asioista, suosittelemme liittymistä sivuston postituslistalle.

Myös sinun kirjastosi voi tuottaa sivustolle aineistoa. Alueella tapahtuu-osioon kaivataan kuulumisia ja alueen omia toimittajia. Onko teillä menossa yhteishanke toisen kunnankirjaston kanssa, tarvitsetteko alustan hankkeen aineistoille? Tuottaako kirjastosi kaikille hyödyllisiä mainosjulisteita? Laita näistä viestiä yhteydenottolomakkeen kautta.

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjaston työntekijä, KiTa-päivä on juuri sinulle

Keskiviikkona 19.9 järjestetään KiTa-päivä. Tunnetko kirjastokaverisi ympäri Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun? Onko alueellinen kehittämistehtävä sinulle vielä outo asia? Tule mukaan verkostoitumaan, jakamaan osaamistasi ja vinkkejäsi, tutustumaan uusiin työkavereihin. Mukana muun muassa Pike-kirjastojen tuunausvinkit, Iin kirjaston Pelastetaan iltasatu ja loppuhuipennuksena Iikka Kivi!

Nyt kaikki ilmoittautumaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kirjastojen henkilökunnan verkostoitumis- ja koulutuspäivään. Voit osallistua myös vain osaan päivästä. Sovithan osallistumisestasi esimiehesi kanssa.

Alueen kirjastonjohtajien verkostoitumistapaaminen

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastonjohtajien oma verkostoitumistapaaminen järjestetään 3.-4.10 Paljakassa. Virallinen ohjelma ja ilmoittautuminen julkaistaan syyskuun alussa, ole siis kuulolla! Päivien aikana muun muassa mietitään mitä alueellinen kehittäminen tarkoittaa oman kirjaston kannalta ja miten voisimme lisätä yhteistyötä, sovitaan yhteisen ekirjaston budjetista ja suunnitellaan hankehakemuksia. Ennakkotehtävänä voitte jo nyt miettiä yhdessä kirjastojenne henkilökunnan kanssa hankeideoita, joita voisitte lähteä yhdessä muiden alueen kirjastojen kanssa hakemaan. Tämän vuoden hankehaussa etusijalla on varhaiskasvatus ja monilukutaito.

Syksyn koulutukset

Syksyn täydennyskoulutukset löytyvät Kirjastossa Tavataan -sivuston ylävalikosta kohdasta Koulutuskalenteri. Koulutuksia järjestetään Oulussa, Kajaanissa ja Nivalassa. Osa koulutuksista lähetetään etänä. Keväällä tehty täydennyskoulutuskyselyn kooste löytyy oheisesta linkistä. Täydennyskoulutuskysely toimii pohjana vuoden 2018-2019 täydennyskoulutussuunnitelmalle. Digikoulutuksen, mediakasvatuksen ja sisältökoulutuksen tarve korostui kyselyssä ja niihin panostetaan tulevissa koulutuksissa. Taydennyskoulutuskysely2018

Alueellisen lasten ja nuorten kehittämistyöryhmä kokoontui ensimmäisen kerran Oulussa 4.6. Muistion löydät työryhmän sivulta.

Alueellisen e-kirjasto-hanke on päässyt hyvään vauhtiin hanketyöntekijä Raisa Laitalan johdolla. Ohjausryhmä kokoontui ensimmäisen kerran 23.8. Ohjausryhmässä Kiri- ja Tiekkö-kimppoja edustaa Kirsi Nahkanen, OUTI-Kirjastoja Minna Halonen ja Kainet-kirjastoja Päivi Ojala, Oulusta mukana ovat Heidi Karhu ja Jouni Pääkkölä sekä teknistä ja markkinointiosaamista tuovat Soile Hirvasniemi, Maria Holappa ja Johanna Varanka. Syyskuussa Raisa vierailee kimppojen kokouksissa ja Paljakassa jatketaan neuvotteluja.

Vinkkaamo on nyt myös Youtubessa! Instagramin vinkkien lisäksi Youtubesta löytyy vinkkausvideoita. Etsimme päivittäjiä molempiin kanaviin. Päivitystunnukset voi pyytää: elina.kauppila@ouka.fi.

Valtakunnallisia kuulumisia

Kaikki kehittämistehtävää hoitavat kirjastot on kutsuttu 4.-5.9 Opetus- ja kulttuuriministeriön kuulemistilaisuuksiin, joissa keskustellaan miten ensimmäinen vuosi lähtenyt käyntiin ja suunnitellaan seuraavaa vuotta. Oulusta tapaamiseen osallistuvat kirjastopalvelujohtaja Jouni Pääkkölä ja kirjastopalvelupäällikkö Heidi Karhu. Valtakunnallinen kehittämisyksikkö puolestaan on kutsunut kaikki ake-koordinaattorit Pasilaan 6.9, aiheena tuolloin on etälähetykset ja ake-toiminnan kuulumiset. Oulusta osallistuvat Heidi Karhu, Elina Kauppila, Riikka Sirviö ja Jenni Kemppinen.

Muistathan liittyä postituslistalle! lähetämme vielä tämän vuoden aikana uutiskirjeen suoraan kirjastojen sähköpostiin, mutta jatkossa tiedot kulkevat postituslistan kautta.

tapahtumarikasta syksyä
Heidi Karhu